29 gru Najlepszy dodatek do mięsa zamiast chleba – zielone ratatouille
Dziś kibicowaliśmy zawodnikom uprawiającym Kalistenikę- mieliśmy tu III Ogólnopolskie Mistrzostwa w tej dyscyplinie sportu. A jutro mamy tu fetę i grillowane mięso. A do tego obowiązkowo przyrządzam „ratatuję”. Wypróbujcie – jest świetnym dodatkiem do mięs i ryb i co oczywiste, dodatkiem całkowicie bezglutenowym, lekkim i bogatym w nutrienty. Robi się w 30 minut.
Jeśli grillujecie jutro to proszę spróbować mojej wersji tej potrawy.
Składniki
1 zielona cukinia
1 bakłażan
6-7 dorodnych brązowych pieczarek
1 cebula czosnkowa
3-4 ząbki czosnku
pęk kopru
2 łyżki smalcu gęsiego
sól
Przygotowanie:
Dokładnie umyć i pokroić składniki.
Przygotować bakłażan: obrać ze skóry, pokroić w plastry i posolić. Poczekać 20 min. W tym czasie bakłażan puści soki z charakterystyczną dla bakłażana goryczką.
Smalec rozgrzać w rondlu z grubym dnem. Cebule posiekać i przelać wrzącą wodą. Po odsączeniu wrzucić na tłuszcz i zeszklić. Gdy cebula będzie szklista dodać pieczarki- przesmażyć, następnie cukinię i bakłażan. Na koniec dodać koper. Dusić pod przykryciem 10 minut.