Najlepszy dodatek do mięsa zamiast chleba - zielone ratatouille - Dietetyk Szczecin - Dietetica - Move Your Genes
19331
post-template-default,single,single-post,postid-19331,single-format-standard,bridge-core-2.0.8,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-19.5,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Najlepszy dodatek do mięsa zamiast chleba – zielone ratatouille

Najlepszy dodatek do mięsa zamiast chleba – zielone ratatouille

Dziś kibicowaliśmy zawodnikom uprawiającym Kalistenikę- mieliśmy tu III Ogólnopolskie Mistrzostwa w tej dyscyplinie sportu. A jutro mamy tu fetę i grillowane mięso. A do tego obowiązkowo przyrządzam „ratatuję”. Wypróbujcie – jest świetnym dodatkiem do mięs i ryb i co oczywiste, dodatkiem całkowicie bezglutenowym, lekkim i bogatym w nutrienty. Robi się w 30 minut.

Jeśli grillujecie jutro to proszę spróbować  mojej wersji tej potrawy.

Składniki

1 zielona cukinia

1 bakłażan

6-7 dorodnych brązowych pieczarek

1 cebula czosnkowa

3-4 ząbki czosnku

pęk kopru

2 łyżki smalcu gęsiego
sól
Przygotowanie:

Dokładnie umyć i pokroić składniki.

Przygotować bakłażan: obrać ze skóry, pokroić w plastry i posolić. Poczekać 20 min. W tym czasie bakłażan puści soki z charakterystyczną dla bakłażana goryczką.

Smalec rozgrzać w rondlu z grubym dnem. Cebule posiekać i przelać wrzącą wodą. Po odsączeniu wrzucić na tłuszcz i zeszklić. Gdy cebula będzie szklista dodać pieczarki- przesmażyć, następnie cukinię i bakłażan. Na koniec dodać koper. Dusić pod przykryciem 10 minut.