Najbrzydsza zupa świata, która zaskoczy Was swoim niezwykłym smakiem
19411
post-template-default,single,single-post,postid-19411,single-format-standard,bridge-core-3.0.1,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.5.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-28.6,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Najbrzydsza zupa świata, która zaskoczy Was swoim niezwykłym smakiem

Najbrzydsza zupa świata, która zaskoczy Was swoim niezwykłym smakiem

To brzydactwo to zupa krem, pomidorowo brokułowa. Wygląda jakby nieodzownym etapem jej przyrządzania było częściowe trawienie w żołądku kucharza, ale…. nie dajcie się zwieść pozorom. Smak jest niebiański i zaskoczy Was swoim złożonym kolorytem i niebańskim smakiem. No i jeszcze te przyprawy! Jest bezglutenowa, ale uwaga zawiera mleko. Dlatego nie nadaje się dla osób, które traktują mleko krowie na równi z cyjankiem potasu.

Składniki:

1.Dwie 400 gramowe puszki pomidorów bez skóry

2.Dwie duże cebule czosnkowe

3.Dwa brokuły (same różyczki)

4.6-7 dużych pieczarek

5.Gęsi smalec 3-4 łyżki stołowe

6.Jeden pęczek natki pietruszki

7.5 ząbków czosnku

8.2 kostki bulionu warzywnego (wegetariański, bez glutaminianu sodu)

9.Mieszanka przypraw 1 płaska łyżka stołowa (w równych proporcjach – kurkuma, papryka ostra, papryka słodka, pieprz czarny mielony)

10.Mleko słodkie do 0,5 l (zamiast śmietany)

ӿ Osoby, które nie muszą liczyć kalorii, mogą dodać łyżkę surowego masła

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w kostkę i wkładamy do garnka z grubym dnem i zalewamy niewielką ilością wody.

Take krótkie podgotowanie cebuli w garnku bez nakrywy, spowoduje, że ulotnią się z niej olejki, które czynią ją ciężkostrawną. Przez około 5 minut podgotowujemy cebulę, aby zmiękła, potem dodajemy rozgnieciony czosnek i poszatkowane pieczarki pozbawione nóżek i z obraną skórką oraz gęsi smalec. Całość podsmażamy, aż cebulka się zeszkli i pieczarki nabiorą ciemniejszego koloru.

Pomidory blendujemy wraz z zalewą i dodajemy do garnka, następnie dodajemy różyczki brokułów, pęczek natki pietruszki, kostki wegetariańskie i mieszankę przypraw. Wszystko podlewamy woda w takiej ilości, aby całość była przykryta. Gotujemy do momentu, gdy brokuły wyraźnie zmiękną, ale nie rozgotowujemy ich.

Całość starannie blendujemy i jeżeli krem będzie gesty rozrzedzamy go mlekiem dodając go tyle, aby całość było łatwo blendować.

ӿ Można dodać niewielką ilość surowego masła.

Na koniec dodajemy sól do smaku.