Nadwrażliwość na histaminę (HIT) – poznaj produkty zawierające duże stężenie histaminy. - Dietetyk Szczecin - Dietetica - Move Your Genes
18760
post-template-default,single,single-post,postid-18760,single-format-standard,bridge-core-2.0.8,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-19.5,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Nadwrażliwość na histaminę (HIT) – poznaj produkty zawierające duże stężenie histaminy.

Nadwrażliwość na histaminę (HIT) – poznaj produkty zawierające duże stężenie histaminy.

Histamina jest aminą, która jest wytwarzana i uwalniana z wyspecjalizowanych komórek (bazofili,  mastocytów) w  odpowiedzi na działanie alergenu. Histamina jest więc odpowiedzialna za wszystkie szybkie i przykre efekty działania alergenu. Jednak HIT czyli wrażliwość na histaminę pochodzącą z pokarmu nie jest tym typem reakcji. HIT polega na reakcji organizmu na histaminę uwalniana z żywności w przewodzie pokarmowym podczas trawienia pokarmów. Sportowcy z nierozpoznanym HIT po  owsiankowo- jogurtowym śniadaniu z garścią suszonych owoców czują się podle. Zwykle boli żołądek i głowa w pół godziny po posiłku

Stąd jeśli jesteśmy wrażliwi na histaminę zjedzenie pokarmów bogatych w tę aminę przyniesie dosyć szybki efekt w postaci nudności, nadkwasoty czy silnego bólu głowy.Poznajmy więc listę tych pokarmów które są wyjątkowo bogate histaminę.

Anchovies

Awokado

Dresingi i sosy: majonez , ketchup i inne .

Fermentowane produkty mleczne, śmietana,  jogurty

Kiwi

Makarela

 Napoje alkoholowe i bezalkoholowe :  szczególnie wino i piwo. Cydr

Niektóre gatunki chleba: pumernikiel, czy inne wyroby piekarnicze zawierające dużą ilość drożdży .

 Sery szczegónie pleśniowe, frementowane . Częste rekcje daje Parmesan i Roquefort.

Szuszone owoce: brzoskwinie, daktyle, suszona śliwka, figi  .

 Produkty fermentowane

Pieczarki i inne grzyby

Przetworzone produkty mięsne: parówki, kiełbaski , salami.

Sardynki

Ryby wędzone

Szpinak , pomidory

Lista podana przez Jeffrey Tulin-Silver, M.D. Suchetha Kinhal, M.D. prezentujących  Allergy & Immunology Associates of Michigan na stonie internetowej Towarzystwa

warto poczytac N Engl Reg Allergy Proc. 1986 May-Jun;7(3):241-5.