28 gru Nadwrażliwość na histaminę (HIT) – poznaj produkty zawierające duże stężenie histaminy.
Histamina jest aminą, która jest wytwarzana i uwalniana z wyspecjalizowanych komórek (bazofili, mastocytów) w odpowiedzi na działanie alergenu. Histamina jest więc odpowiedzialna za wszystkie szybkie i przykre efekty działania alergenu. Jednak HIT czyli wrażliwość na histaminę pochodzącą z pokarmu nie jest tym typem reakcji. HIT polega na reakcji organizmu na histaminę uwalniana z żywności w przewodzie pokarmowym podczas trawienia pokarmów. Sportowcy z nierozpoznanym HIT po owsiankowo- jogurtowym śniadaniu z garścią suszonych owoców czują się podle. Zwykle boli żołądek i głowa w pół godziny po posiłku
Stąd jeśli jesteśmy wrażliwi na histaminę zjedzenie pokarmów bogatych w tę aminę przyniesie dosyć szybki efekt w postaci nudności, nadkwasoty czy silnego bólu głowy.Poznajmy więc listę tych pokarmów które są wyjątkowo bogate histaminę.
Anchovies
Awokado
Dresingi i sosy: majonez , ketchup i inne .
Fermentowane produkty mleczne, śmietana, jogurty
Kiwi
Makarela
Napoje alkoholowe i bezalkoholowe : szczególnie wino i piwo. Cydr
Niektóre gatunki chleba: pumernikiel, czy inne wyroby piekarnicze zawierające dużą ilość drożdży .
Sery szczegónie pleśniowe, frementowane . Częste rekcje daje Parmesan i Roquefort.
Szuszone owoce: brzoskwinie, daktyle, suszona śliwka, figi .
Produkty fermentowane
Pieczarki i inne grzyby
Przetworzone produkty mięsne: parówki, kiełbaski , salami.
Sardynki
Ryby wędzone
Szpinak , pomidory
Lista podana przez Jeffrey Tulin-Silver, M.D. Suchetha Kinhal, M.D. prezentujących Allergy & Immunology Associates of Michigan na stonie internetowej Towarzystwa
warto poczytac N Engl Reg Allergy Proc. 1986 May-Jun;7(3):241-5.