Na scenę wkracza groszkowy superhero i pokonuje szereg problemów związanych z nietolerancją glukozy. - Dietetyk Szczecin - Dietetica - Move Your Genes
18198
post-template-default,single,single-post,postid-18198,single-format-standard,bridge-core-2.0.8,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-19.5,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Na scenę wkracza groszkowy superhero i pokonuje szereg problemów związanych z nietolerancją glukozy.

Na scenę wkracza groszkowy superhero i pokonuje szereg problemów związanych z nietolerancją glukozy.

Ten tekst powinien być miodem na serce wszystkich tych osób, które są fanami diety wegańskiej. I nie lubią wyrzucać prawie niczego z warzyw. O właściwościach białek roślinnych w kontekście flory bakteryjnej wiadomo już całkiem sporo. Dziś powiemy o właściwościach groszku a właściwie łup z groszku, które podawano wraz z dietą wysokotłuszczową szczurom cierpiącym na zaburzenia glikemii. I co z tego wynikło?

Zespół badaczy z Kanady, badał wpływ suplementacji diety surowymi i  gotowanymi  łupinami uzyskanymi z  grochu siewnego  na:

1.parametry glikemii i tolerancji glukozy ( Oral glucose tolerance test (OGTT))

2. skład mikrobiologiczny jelit (taksony i gatunki bakterii )

3. markery przepuszczalności bariery jelitowej

4. profil krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych

Do badań wykorzystano gryzonie (samce szczurów), u których najpierw zaindukowano nietolerancję  glukozy za pomocą dużej ilości tłuszczu w diecie (HFD). Zwierzęta  były karmione dietą wysokotłuszczową przez sześć tygodni,  a następnie zostały przydzielone do 4 grup

LFD – gdzie zwierzęta przeszły na dietę  o niskiej zawartości tłuszczu (LFD) ,w której do paszy dodawano 10%  celulozę (jako źródło błonnika)

HFD – gdzie kontynuowano dietę z dodatkiem dużej ilości olejów roślinnych przez 4 tygodnie ( z 10% celulozą)

grupy RP,  która dostawała przez 4 tygodnie HFD wzbogaconą w  surowe łupiny z groszku

grupy CP  która dostawała przez 4 tygodnie HFD wzbogaconą w gotowane  łupiny z groszku

Jakie uzyskano wyniki?

W grupie CP (gotowane łupy do paszy) uzyskano poprawę tolerancji glukozy o około 30% (p <0,05). W grupie RP i CP ( surowe i gotowane łupinki) uzyskano zmniejszenie wyrzutu insuliny po posiłku odpowiednio o 53% i 56% (p <0,05 i p <0,01) w porównaniu do nie wzbogaconej łupinami HFD .

Badania składu flory w kale wykazały znaczące przesunięcie w ogólnej kompozycji mikrobiologicznej  w grupach RP i CP  w porównaniu do kontroli HFD i diety niskotłuszczowej (LFD).

W porównaniu z HFD na poziomie phyla  w grupach RP i CP zwiększyła się kolonizacja  Lachnospiraceae i Prevotellaceae (p <0,001),a redukcji uległą kolonizacja  Porphyromonadaceae (p <0,01).

Towarzyszyła temu zwiększona ekspresja mucyny – ekspresja  genu Muc1, Muc2 i Muc4 w nabłonku jelita krętego (p <0,05).

Natomiast zawartość krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych ( głownie  octanu i propionianu ) wzrosła najbardziej w grupie gryzoni które dostawały surowe łupki grochu.

Autorzy konkludują, że ten wynik powinien być wstępem do dalszych badan z udziałem grup pacjentów . Bowiem uzyskana poprawa glikemii i zmiany w składzie flory oraz syntezie mucyny mogą wskazywać na ochronną role (pogardzanych przez większość z nas) łupek gruchu  w  ochronie przeciwko zmianom wywołanym przez dietę typu zachodniego (czyli HFD).

No to co – zaczynamy szukać przepisów na wykorzystanie groszku wraz z łupą?

na podstawie

Zohre Hashemi , Janelle Fouhse , Hyun Seun Im , Catherine B. Chan Benjamin P. Willing  Dietary Pea Fiber Supplementation ImprovesGlycemia and Induces Changes in the Composition ofGut Microbiota, Serum Short Chain Fatty Acid Profileand Expression of Mucins in Glucose Intolerant Rats Nutrients 2017, 9, 1236; doi:10.3390/nu9111236

autor wpisu

prof dr hab  Ewa Stachowska