Dzisiaj przedstawiamy przepis na poprawę humoru w zimne, jesienne dni – muffiny gruszkowo – cynamonowe z kuchni wegańskiej. Babeczki nie zawierają białek mleka oraz jajek więc stanowią idealną alternatywę dla osób, które muszą wyeliminować te produkty z jadłospisu. Spróbujcie!

Składniki:

2 gruszki, 1 łyżeczka cynamonu, 2 szklanki mąki, 2 łyżki wiórków kokosowych 3/4 ksylitolu, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1/3 łyżeczki soli, 1 szklanka mleka kokosowego, 1/4 szklanki oleju kokosowego, 1 łyżka octu winnego 1 łyżka cukru wanilinowego, 3 łyżki rodzynek

Sposób przygotowania:

Gruszki obrać , pokroić w drobną kostkę i wymieszać je z cynamonem. Do miski wsypujemy mąkę,  ksylitol, sodę, cukier wanilinowy, wiórki oraz sól i intensywnie mieszamy. Następnie w wymieszanych suchych składnikach robimy gniazdo i wlewamy powoli mleko, olej oraz ocet. Całość mieszamy łyżką do połączenia wszystkich składników. Na końcu dodajemy gruszki i rodzynki (opcjonalnie)i powoli mieszamy. Ciasto wykładamy na foremek na muffiny i pieczemy przez 30 min w 180 stopniach. Smacznego!