Mleko od krów A 1 i A2 - czy warto zainteresować nim osoby z zaburzeniami funkcji mózgu? - Dietetyk Szczecin - Dietetica - Move Your Genes
18219
post-template-default,single,single-post,postid-18219,single-format-standard,bridge-core-2.0.8,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-19.5,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Mleko od krów A 1 i A2 – czy warto zainteresować nim osoby z zaburzeniami funkcji mózgu?

Mleko od krów A 1 i A2 – czy warto zainteresować nim osoby z zaburzeniami funkcji mózgu?

Produkty wykonane z mleka krowiego są jednymi z ważniejszych składników diety współczesnego człowieka. Co więcej ich spożycie systematycznie wzrasta. Pytanie które zadano sobie już w latach 90 ubiegłego wieku brzmi – czy duże spożycie mleka jest tak bardzo zdrowe, jak to promuje przemysł mleczarski?

W prasie naukowej od 20 lat toczy się dyskusja na ile zachęcanie do konsumpcji mleka jest korzystne – z jednej strony mleko to tanie źródło pełnowartościowego białka i wapnia. Z drugiej źródło laktozy i kazeiny, dających u niektórych osób problemy trawienne.

Laktoza jest dwucukrem, który może fermentować prowadząc do wzdęć, bólów i biegunek. Dzieje się tak przy niewystarczającej aktywności enzymu (beta galaktozydazy) rozkładającego laktozę do glukozy i galaktozy. O ile problem z laktozą jest dość prosty do rozwiązania np. poprzez stosowanie preparatów zawierających galaktozydazę (zwyczajowa nazwa laktaza) lub produktów bez laktozowych (ale niestety często wysokofruktozowych), to problem braku tolerancji na β kazeinę jest o wiele trudniejszy do rozwiązania.

Bowiem mleko pochodzące od krów (tzw. A1 o czym poniżej), czyli tych hodowanych w Polsce i reszcie Europy staje się bogatym źródłem peptydu  β-kazomorfiny -7 (BCM-7), reagującego w naszym organizmie z receptorami µ opioidowym (MOR). Receptory MOR są obecne w większości ludzkich tkanek (ukł. pokarmowy, immunologiczny, krwionośny, centralny układ nerwowy, rozrodczy) a ich pobudzenie daje specyficzne tkankowo reakcje – nadmierną ekscytacje (mózg), zwolnienie ruchów robaczkowych (jelita).

Co ważne β-kazomorfiny należą do peptydów bogatych w prolinę, dlatego są odporne na działanie większości proteaz (enzymów trawiących białka) o szerokiej specyficzności- co oznacza że nie są trawione w naszych jelitach. I to prawdziwy klops bowiem w konsekwencji braku prawidłowego trawienia, przy uszkodzonej barierze jelitowej peptydy opioidowe mogą  przenikać przez barierę krew-mózg wywołując reakcje patofizjologiczne i manifestację objawów min. autyzmu.

β-kazomorfina -7 (BCM-7) może wywierać negatywny wpływ na funkcjonowanie mózgu ponieważ „udaje” że jest endorfiną czyli naturalnym ligandem receptorów MOR. Tymczasem BCM-7 jest ezgomorfiną czyli substancją NIESPECYFICZNĄ dla receptorów MOR. Rolę egzorfin w zaburzaniu funkcjonowaniu mózgu opisuje tzw. teoria opioidowa.

 

Inne schorzenia powiązane z odpowiedzią organizmu na kazeinę mleka krów A1 manifestują się nasileniem zaburzeń żołądkowo-jelitowych, zaburzeń immunologicznych, zwiększeniem częstości chorób o podłożu zapalnym – np. cukrzycy typu I, choroby niedokrwiennej serca – choć w wypadku tych ostatnich można znaleźć sporo naukowej polemiki.

 

W mleku występują dwa główne rodzaje beta-kazeiny A 1 i A 2. Źródłem BCM-7 jest trawienie β-kazeiny mleka typu A1 i w dużo mniejszym stopniu β-kazeiny mleka typu A2 .

 

Hipoteza mleka A1 i A2

Zawartość β-kazeiny A 1 i lub A2 w mleku krowim zależy od indywidualnych cech genetycznych zwierząt. Krowy mogą być homozygotami (A1/A1) i produkować β-kazeiny tylko jednego typu (np. A1)bądź jeśli są heterozygotami (A1/A2) produkują obydwa typy β-kazeiny (oraz różne subwarianty β-kazeiny – A3 i D dla A2 oraz B i C dla A1 β-kazeiny).

Reasumując – krowy mogą dawać mleko prawie całkowicie wolne od kazeiny (przekształcanej potem w BCM-7) czyli mleko typu A2 lub bogate w kazeiny (przekształcane potem w BCM-7)- mleko typu A1. A jeśli tak, to dla osób mających problemy po spożyciu mleka (wynikające z działania BCM-7) idealnym rozwiązaniem byłoby spożywanie produktów wykonanych z mleka A2.

Problem w tym że tego mleka nie ma na naszym rynku. Powód- troska o rodzimy rynek oparty o mleko ras A1. Mleko A2 możemy kupić w Australii, Nowej Zelandii a także w USA (Kalifornia).

Parę słów o hipotezie mleka A 1 i A 2 .

Została opracowana w roku 1990 przez Elliotta i McLachlan’a. Badacze zauważyli, że spożywanie mleka NIEKTÓRYCH krów może być związane ze zwiększeniem ryzyka cukrzycy typu I (DM-I) i choroby wieńcowej serca a także schizofrenii i autyzmu

Elliott, zauważył, wśród dzieci z polinezyjskich wysp (Samoa ) niską zachorowalność na DMI w stosunku do innych części Polinezji. Czynnikiem ochronnym u tych dzieci było (zdaniem badacza) długie karmienie piersią przez matkę oraz brak rekcji immunologicznej na białka mleka. Następnym krokiem były badania na zwierzętach – myszach NOD (myszy szybko rozwijające cukrzyce). Kiedy karmiono myszy przez 250 dni dietą zawierającą beta kazeinę mleka A1 prawie połowa myszy zachorowała na cukrzycę typu I, podczas gdy myszy NOD karmione równolegle mlekiem krów A2 cukrzycy nie rozwinęła.

Czym różni się  β-kazeina typu A 1 od A2 ? Różnica jest dość subtelna – β-kazeina krowia zawiera 209 aminokwasów. A1 i A2 różnią się tylko pojedynczym aminokwasem w pozycji 67 – w mleku A1 jest to histydyna, w mleku A2 prolina

A jaką to daje różnicę?

Ezgomorfina beta kazomorfina 7 (BCM-7) jest uwalniana w jelicie cienkim z β-kazeiny typu A 1 za pomocą enzymów trawiennych (pepsyny, aminopetydazy leucynowej i elastazy).Prolina obecna w pozycji 67 β-kazeiny A2 zapobiega takiemu cięciu β-kazeiny minimalizując możliwość uwalniania BCM-7.

Tym samym mleko krów A2 powinno mieć mniejszy negatywny wpływ na funkcjonowanie organizmu o osób wrażliwych

Dalsze losy hipotezy mleka A1 i A2

Wielu badaczy poddało krytyce rolę β-kazeiny A 1 szczególnie w kontekście zwiększania ryzyka DMI wytykając wcześniejszym pracom wiele nieścisłości i zbyt spekulacyjno – życzeniowych wniosków np. łączenie DMI z karmieniem niemowląt nie ma sensu bowiem mleka dla dzieci zawierają śladowe ilości kazeiny a częstotliwość DMI może mieć ścisły związek z haplotypem HLA niezależnym od czynników zewnętrznych (jak to ma miejsce w Finlandii czy na Sardynii).

W ogniu tych polemik odnaleziono jednak grupę osób, która w sposób szczególny wydaje się być narażona na produkty trawienia mleka A 1. Są to osoby z autyzmem, schizofrenią, zaburzeniami funkcji mózgu i ostatnio grupa osób z zburzeniami funkcji jelit.

Mamy w Polsce grupę wybitnych badaczy – zespół kierowany przez profesor Elżbietę Kostyrę z  Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie którzy swoje badania dedykują osobom z autyzmem . O  tych badaniach napisze wkrótce, jestem pewna ze wyniki badań opublikowanych przez  zespół Pani profesor daję szansę na lepsza diagnostykę i lepszą jakość życia dzieci z autyzmem

Palące pytaniaenlightenedenlightenedenlightened

Czy możemy kupić mleko krów A2 w Polsce?

Jest to bardzo trudne – na naszym rynku mamy mleko typu A1, lub mleko heterozygot A1 / A2, które jest bogate w β-kazeinę

Czy mleko kozie jest mlekiem A 2?

Nie, także nie jest nim mleko owcze

Czy mleko sfermentowane jest pozbawione β-kazeiny?

Mleko sfermentowane A 1 nie jest całkowicie wolne od β-kazeiny ale zawrtość tego białka powinna być śladowa.

Warunek- dobre zakwaski, odpowiednia technika robienia jogurtu.

Literatura

Jianqin et al. Nutrition Journal (2016) 15:35 DOI 10.1186/s12937-016-0147-z

Ul Haq MR, Kapila R, Sharma R, Saliganti V, Kapila S. Comparative evaluation of cow beta-casein variants (A1/A2) consumption on Th2-mediated inflammatory response in mouse gut. Eur J Nutr. 2014;53:1039–49.

European Journal of Clinical Nutrition (2005) 59, 623–631. doi:10.1038/sj.ejcn.1602104

 2015 Jun;36(6):4655-60. doi: 10.1007/s13277-015-3113-z. Epub 2015 Jan 25.

Ewa Stachowska

prof dr hab Ewa Stachowska

biochemik, pasjonat żywienia człowieka

autor ponad 70 prac opublikowanych w prestiżowych medycznych  czasopismach naukowych

Współpracuje z Elle, Sharp