28 lis Mity na temat witaminy B12
Mit nr 1 Bakterie jelitowe produkują duże ilości witaminy B12, więc jej niedobór jest mało prawdopodobny.
Nic bardziej błędnego. Pomimo tego, że część bakterii jest w stanie syntetyzować witaminę B12 nie jest ona wchłaniana do organizmu. Proces wchłaniania kobalaminy jest związany ze specyficznymi białkami przenośnikowymi i tylko taka forma ma aktywność biologiczną.
Mit nr 2 Algi oraz fermentowane produkty sojowe zawierają duże ilości witaminy B12.
Badania naukowe wykonywane w ubiegłym stuleciu pokazywały, że takie produkty jak algi zawierają witaminę B12. Wraz z rozwojem techniki i powstaniem dokładniejszych metod analitycznych okazało się, że produkty te zawierają nieaktywne formy tej witaminy, które mogą dodatkowo zaburzać metabolizm aktywnej formy witaminy B12.
Mit nr 3 Potrzeba suplementacji tej witaminy występuje tylko w grupie restrykcyjnych wegan.
Weganie, wegetarianie oraz wszystkie osoby spożywające małe ilości mięsa oraz produktów mięsnych powinny bezwzględnie suplementować witaminę B12. Pomiar poziomu witaminy B12 oraz suplementację powinni również rozważyć :
– osoby po 50-60 roku życia (z biegiem lat spada jakość wydzielanego soku żołądkowego oraz wydzielanie specyficznego czynnika wewnętrznego, który jest niezbędny do metabolizmu witaminy B12 pochodzącej z pożywieniem)
-osoby stosujące inhibitory pompy protonowej, czy metforminę (zaburzenia wchłaniania witaminy B12)
-osoby z zaburzeniami gastrycznymi oraz zaburzeniami wchłaniania
Mit 4 Organizm jest w stanie zmagazynować rezerwy witaminy B12 nawet na kilkanaście lat.
Pomimo tego, że jesteśmy w stanie magazynować witaminy B12, to podczas przewlekłego lekkiego niedoboru, rezerwy te są szybko wyczerpywane. Dodatkowo, ostatnio zauważono, że znieczulenia podawane w szpitalu, czy w gabinecie dentystycznym mogą zminimalizować nasze rezerwy do zera. Należy również pamiętać, że wchłanialność witaminy B12 szacuje się tylko na 5-25%. Źródło: Shipton MJ, Thachil J. Vitamin B12 deficiency - A 21st century perspective. Clin Med. 2015 Apr;15(2):145-50.