Mikroflora jelitowa a rak jelita grubego - Dietetyk Szczecin - Dietetica - Move Your Genes
17934
post-template-default,single,single-post,postid-17934,single-format-standard,bridge-core-2.0.8,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-19.5,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Mikroflora jelitowa a rak jelita grubego

Mikroflora jelitowa a rak jelita grubego

Liczne badania pokazują na silną zależność pomiędzy otyłością a rakiem jelita grubego. Od całkiem niedawna wiadomo, że w patogenzie otyłości istotną rolę odgrywa flora jelita grubego. To te bakterie (których ilość w jelicie sięga 1-1,5 kg) odpowiadają za fermentację niestrawionych składników pokarmu oraz śluzu wytworzonego przez nabłonek jelitowy.

Warto dodać, że genom bakterii jest bogatszy od genomu gospodarza, a bakterie egzystujące w jelicie grubym sa odpowiedzialne za udostępnianie enzymów i białek regulujących pracę m.in. układu immunologicznego człowieka. Jak rak jelita może być powiązany z mikroflorą ? Wiadomo już od dawna, że aktywność metaboliczna mikroorganizmów jelitowych prowadzi do tworzenia wielu karcynogennych i genotoksycznych związków w jelicie grubym. Pod wpływem bakterii jelitowych dochodzi do aktywacji prokarcynogenów, które dostarczane są do organizmu razem z żywnością do syntezy związków karcynogennych oraz modyfikacji związków karcynogennych, wcześniej zdetoksykowane w wątrobie. Zatem mikroflora jelita grubego może być naszym sprzymierzeńcem, ale może także okazać się naszym głównym wrogiem, “fundującym” gospodarzowi rozwój raka.

autyzm chudnięcie depresja epigenom epigenetyka dieta dydpepsja foliany FTO genetyka genom gluten indywidualizacja jelita kwas foliowy mikroflora  MTHFR neurodegeneracyjne nowotwory nutrigenetyka  nutrigenomika odchudzanie  rak  SIBO sportowiec żywienie