29 gru Mazurek z migdałami i polewą kajmakową
Jak patrzę na tą niewiarygodną ilość kalorii to mam uczucia mieszane. Ale … mazurki muszą u nas w domu być. Koniecznie z kajmakiem.
Ciasto jest bajecznie łatwe, a wersji bg nawet lepsze od glutenowego. Polecam. Przy okazji można bezkarnie opylić reszki kajmaku z puchy. Kto tak robi- ręka do góry.
Mąka mieszanka do ciasta kruchego (bezglutenowa)
2 żółtka
3 łyżki wody
40 gmasła
migdały sparzone
cukier brązowy
wanilia
masa kajmakowa
Ciasto przesiać i dodać pokrojone w kawałki masło . Dodać 3 żółtka, cukier i wanilię. Zanieść ciasto aż uzyskamy gładką, tłustą masę.
Wstawiamy masę do lodówki na 1 g. Po tym czasie nakładamy ciasto na wysmarowany masłem pergamin. Ciasto rozpłaszczamy na blasze. pieczemy w 200 C przez 10 min. Wyjmujemy władamy w ciasto migdały. Wsadzamy do pieca i pieczemy przez następne 10 min. Wyjmujemy, zsuwamy z pergaminu na talerz, studzimy , nakładamy kajmak. Gotowe.