Mazurek z migdałami i polewą kajmakową - Dietetyk Szczecin - Dietetica - Move Your Genes
19361
post-template-default,single,single-post,postid-19361,single-format-standard,bridge-core-2.0.8,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-19.5,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Mazurek z migdałami i polewą kajmakową

Mazurek z migdałami i polewą kajmakową

Jak patrzę na tą niewiarygodną ilość kalorii to mam uczucia mieszane. Ale … mazurki muszą u nas w domu być. Koniecznie z kajmakiem.

Ciasto jest bajecznie łatwe, a wersji bg nawet lepsze od glutenowego. Polecam. Przy okazji można bezkarnie opylić reszki kajmaku z puchy. Kto tak robi- ręka do góry.

Mąka mieszanka do ciasta kruchego (bezglutenowa)

2 żółtka

3 łyżki wody

40 gmasła

migdały sparzone

cukier brązowy

wanilia

masa kajmakowa

Ciasto przesiać i dodać pokrojone w kawałki masło . Dodać 3  żółtka, cukier i wanilię.  Zanieść ciasto aż uzyskamy gładką, tłustą masę.

Wstawiamy masę do lodówki na 1 g. Po tym czasie nakładamy ciasto na wysmarowany masłem pergamin. Ciasto rozpłaszczamy na blasze. pieczemy w 200 C przez 10 min. Wyjmujemy władamy w ciasto migdały. Wsadzamy do pieca i pieczemy przez następne 10 min. Wyjmujemy, zsuwamy z pergaminu na talerz, studzimy , nakładamy kajmak. Gotowe.