Masz problemy z cholesterolem? Ta notatka jest dla Ciebie! - Dietetyk Szczecin - Dietetica - Move Your Genes
18956
post-template-default,single,single-post,postid-18956,single-format-standard,bridge-core-2.0.8,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-19.5,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Masz problemy z cholesterolem? Ta notatka jest dla Ciebie!

Masz problemy z cholesterolem? Ta notatka jest dla Ciebie!

Składniki pożywienia obecne w sokach, mleku czy pokarmach przyjmowanych równolegle z preparatami farmaceutycznymi mogą zaburzać proces działania substancji czynnej leku. Interakcje lek-składniki pożywienia mogą…

… powodować potęgowanie działania, zwiększając toksyczność leku lub zupełnie przeciwnie – hamują jego działanie. Dzieje się tak, ponieważ wiele składników pożywienia działa na tym samym poziomie metabolicznym co przyjmowany lek. Mechanizm zaburzenia procesu farmakologicznego leku jest często blokowany już na samym etapie wchłaniania. Jednymi z przykładów zaburzenia procesu wchłaniania leku jest równoczesna podaż produktów zawierających znaczną ilość błonnika oraz produktów mlecznych. Badania naukowe wykazały, iż błonnik zmniejsza wchłanianie niektórych leków antydepresyjnych (np. amitryptyliny) i nasercowych (np. digoxin). Wapń hamuje wchłanianie antybiotyków takich jakich tetrecykliny i fluorochinolony. Sztandarowym przykładem interakcji leków ze składnikami pożywienia jest sok grejpfrutowy. Zawiera on znaczną ilość flawonoidów i furanokumaryny, które powodują zaburzenia metabolizmu leków będących blokerami kanału wapniowego (np. nitrendypiny stosowanej w leczeniu nadciśnienia tętniczego) oraz lowastatyny (normuje gospodarkę lipidową organizmu).

O czym w takim razie należy pamiętać podczas przyjmowania leków? Po pierwsze, zawsze należy czytać ulotkę przed zastosowaniem leku – możesz znaleźć tam informacje dotyczące ewentualnych interakcji. Jeśli jakiś posiłek zaburza działanie leku, należy spożyć go 2 godz. po posiłku lub 1-2 godz. przed posiłkiem. Po drugie, wszystkie leki zawsze popijaj czystą wodą. Po trzecie, pamiętaj że równoczesne przyjmowanie preparatów witaminowo-mineralnych może również zaburzać działanie leku, jeśli planujesz zażywać takie preparaty, skontaktuj się z lekarzem. Po czwarte i ostatnie, podczas terapii farmakologicznej nigdy nie spożywaj napojów alkoholowych.
​Autor: Dominika Maciejewska

Źródło: Wytyczne Instytutu Żywności i Żywieni