Masz problem z glutenem ? Uważaj na gotowe produkty z supermarketów bo …możesz napytać sobie kolejnych kłopotów - Dietetyk Szczecin - Dietetica - Move Your Genes
19053
post-template-default,single,single-post,postid-19053,single-format-standard,bridge-core-2.0.8,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-19.5,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Masz problem z glutenem ? Uważaj na gotowe produkty z supermarketów bo …możesz napytać sobie kolejnych kłopotów

Masz problem z glutenem ? Uważaj na gotowe produkty z supermarketów bo …możesz napytać sobie kolejnych kłopotów

Mam przed sobą dość przygnębiający artykuł C Elliot   dotyczący bezglutenowych produktów dedykowanych dzieciom. Nie jest dobrze, polecam lekturę osobom z celiakią czy nieceliakalną wrażliwością na gluten.

Warto zapoznać się z wynikami badań Charlene Elliott, badacza z kandyjskiego Unwerystetu w Calgary, specjalistę z rynku żywności i jednocześnie osobą badającą  zagrożenia zdrowotne dzieci .

Zgodnie z uzyskanymi wynikami  4 na 5 przebadanych produktów dla dzieci nie spełnia podstawowego wymogu- PRAWIDŁOWEGO SKŁADU. Prawie każde ( niezależnie od zawartości glutenu) zawierały zbyt dużo cukrów prostych – jak obliczono cukry dostarczają 10% energii !!

Jeśli skupimy się tylko na produktach bezglutenowych – to oczywiście dostrzec można jeszcze inne poważne problemy – 88 % takiej gotowej żywności nie spełnia podstawowych wymogów dotyczących składu: absolutnie większość zawiera zbyt dużo cukrów prostych , soli ,tłuszczu ( całkowitego ) i zbyt dużo tłuszczów nasyconych i bardzo niekorzystnych ( szczególnie dla dzieci) izomerów trans.

 

Autorka badan zaznacza, że nie jest to problem wyłącznie gotowych do spożycia produktów bezglutenowych  – to zmora wszystkich produktów dedykowanych dzieciom .

Ale kiedy badacze porównali produkty bezglutenowe i podobne w składzie produkty „klasyczne” ( zawierające gluten) okazało się że bezglutenowe wersje produktów miały WYŻSZY  poziom cukrów i niezdrowych tłuszczów.

Niektórzy rodzice wybierają dietę bezglutenową, ponieważ uważają, że będzie zdrowsza dla ich dzieci ale to nie jest prawda – twierdzi doktor Elliot – często skład tych produktów jest bardzo niezadowalający. Często stosowany przez supermarkety trick- układanie w supermarketach produktów bezglutenowych do „ Strefy zdrowia”  jest nieuzasadniony. dr Elliot twierdzi , że  rodzice którzy zastępują produkty glutenowe  wyprodukowanymi przemysłowo odpowiednikami bezglutenowymi,  zakładając, że produkty  BG są zdrowsze są w błędzie. Rodzice dzieci z nietolerancją glutenu i / lub wrażliwością, a także rodzice, którzy kupują produkty BG z innych powodów zdrowotnych, muszą dokładnie oceniać etykiety produktów podczas robienia zakupów.

I nie dać się nabierać na kolejne sztuczki marketingowe.

autor wpisu Ewa Stachowska

na podstwie  2018 Jul 23. pii: e20180525. doi: 10.1542/peds.2018-0525. [Epub ahead of print]