
28 gru Masz problem z glutenem ? Uważaj na gotowe produkty z supermarketów bo …możesz napytać sobie kolejnych kłopotów
Mam przed sobą dość przygnębiający artykuł C Elliot dotyczący bezglutenowych produktów dedykowanych dzieciom. Nie jest dobrze, polecam lekturę osobom z celiakią czy nieceliakalną wrażliwością na gluten.
Warto zapoznać się z wynikami badań Charlene Elliott, badacza z kandyjskiego Unwerystetu w Calgary, specjalistę z rynku żywności i jednocześnie osobą badającą zagrożenia zdrowotne dzieci .
Zgodnie z uzyskanymi wynikami 4 na 5 przebadanych produktów dla dzieci nie spełnia podstawowego wymogu- PRAWIDŁOWEGO SKŁADU. Prawie każde ( niezależnie od zawartości glutenu) zawierały zbyt dużo cukrów prostych – jak obliczono cukry dostarczają 10% energii !!
Jeśli skupimy się tylko na produktach bezglutenowych – to oczywiście dostrzec można jeszcze inne poważne problemy – 88 % takiej gotowej żywności nie spełnia podstawowych wymogów dotyczących składu: absolutnie większość zawiera zbyt dużo cukrów prostych , soli ,tłuszczu ( całkowitego ) i zbyt dużo tłuszczów nasyconych i bardzo niekorzystnych ( szczególnie dla dzieci) izomerów trans.
Autorka badan zaznacza, że nie jest to problem wyłącznie gotowych do spożycia produktów bezglutenowych – to zmora wszystkich produktów dedykowanych dzieciom .
Ale kiedy badacze porównali produkty bezglutenowe i podobne w składzie produkty „klasyczne” ( zawierające gluten) okazało się że bezglutenowe wersje produktów miały WYŻSZY poziom cukrów i niezdrowych tłuszczów.
Niektórzy rodzice wybierają dietę bezglutenową, ponieważ uważają, że będzie zdrowsza dla ich dzieci ale to nie jest prawda – twierdzi doktor Elliot – często skład tych produktów jest bardzo niezadowalający. Często stosowany przez supermarkety trick- układanie w supermarketach produktów bezglutenowych do „ Strefy zdrowia” jest nieuzasadniony. dr Elliot twierdzi , że rodzice którzy zastępują produkty glutenowe wyprodukowanymi przemysłowo odpowiednikami bezglutenowymi, zakładając, że produkty BG są zdrowsze są w błędzie. Rodzice dzieci z nietolerancją glutenu i / lub wrażliwością, a także rodzice, którzy kupują produkty BG z innych powodów zdrowotnych, muszą dokładnie oceniać etykiety produktów podczas robienia zakupów.
I nie dać się nabierać na kolejne sztuczki marketingowe.
autor wpisu Ewa Stachowska