Sprawdź czego unikać i jak sobie poradzić w życiu bez jajek.

Oprócz gotowanych , smażonych i surowych jaj trzeba unikać::

SODYCZE: lody, gotowe desery , puddingi, bezy,ciasta (wszystkie gotowe w tym drobne ciasteczka), lukier

PIECZYWO: konfekcjonowane, rogale, precle

WYROBY MĄCZNE: naleśniki, ciasto pierogowe, makarony

DODATKI: panierki

MIĘSO: gotowe dania mięsne – np. klopsy, kotlety, krokiety – czyli mieso przygotowane z mielonych kawałków

POD JAKIMI NAWAMI UKRYTE SA JAJA W GOTOWYCH WYROBACH:

Zółtka, proteiny jajeczna, suszone jajka, proszek jajeczny, globulina, wszystkie dodatki z przedrostkiem owo

Czym zastąpić jajko ( 1 sztuka)

A.w wypiekach:

1.łyżeczka proszku do pieczenia bez fosforanów (tzw. kamień winny)

2. ¾ łyżeczki sody oczyszczonej

3. łyżeczka suszonych drożdży + 4 łyżki ciepłej wody

4. łyżeczka naturalnego octu jabłkowego lub soku z cytryny które można dodac do mleka roślinnego

5. 1 łyżeczka inuliny

B jak chce zagęścić potrawę

  1. łyżka mąki ziemniaczanej / lub tapioki lub innej skrobi
  2. łyżka zmielonego złocistego siemienia lnianego połączonego z 2-3 łyżkami gorącej wody
  3. puree z 1 dojrzałego banana
  4. puree z pieczonej dyni (około 60 g) lub gotowanej marchwi (60 g)
  5. gęsty dzem owocowy (60g)
  6. łyżeczka zmielonego lnu
  7. budyń w proszku

C jak chce przygotować kotlety

  1. jedna łyżka świeżo zmielonego siemienia lnianego połączonego z 2 łyżkami gorącej wody
  2. zmielone uprażone pestki dyni lub słonecznika’
  3. kaszka kukurydziana
  4. ugotowana kasza jaglana – nadaje się do mięsa mielonego
  5. łyżka mąki ziemniaczanej lub tapioki lub innej skrobii
  6. do panierki- zawiesina z mąki i wody (2 pełne łyżki rozprowadzamy w 7 łyżkach wody)

na podstawie Mama alergika gotuje K Jankowskiej

autyzm chudnięcie depresja epigenom epigenetyka dieta dydpepsja foliany FTO genetyka genom gluten indywidualizacja jelita kwas foliowy mikroflora  MTHFR neurodegeneracyjne nowotwory nutrigenetyka  nutrigenomika odchudzanie  rak  SIBO sportowiec żywienie