28 lis Mam alergię na jajka – proste rady jak sobie poradzić?
Oprócz gotowanych , smażonych i surowych jaj trzeba unikać::
SODYCZE: lody, gotowe desery , puddingi, bezy,ciasta (wszystkie gotowe w tym drobne ciasteczka), lukier
PIECZYWO: konfekcjonowane, rogale, precle
WYROBY MĄCZNE: naleśniki, ciasto pierogowe, makarony
DODATKI: panierki
MIĘSO: gotowe dania mięsne – np. klopsy, kotlety, krokiety – czyli mieso przygotowane z mielonych kawałków
POD JAKIMI NAWAMI UKRYTE SA JAJA W GOTOWYCH WYROBACH:
Zółtka, proteiny jajeczna, suszone jajka, proszek jajeczny, globulina, wszystkie dodatki z przedrostkiem owo
Czym zastąpić jajko ( 1 sztuka)
A.w wypiekach:
1.łyżeczka proszku do pieczenia bez fosforanów (tzw. kamień winny)
2. ¾ łyżeczki sody oczyszczonej
3. łyżeczka suszonych drożdży + 4 łyżki ciepłej wody
4. łyżeczka naturalnego octu jabłkowego lub soku z cytryny które można dodac do mleka roślinnego
5. 1 łyżeczka inuliny
B jak chce zagęścić potrawę
- łyżka mąki ziemniaczanej / lub tapioki lub innej skrobi
- łyżka zmielonego złocistego siemienia lnianego połączonego z 2-3 łyżkami gorącej wody
- puree z 1 dojrzałego banana
- puree z pieczonej dyni (około 60 g) lub gotowanej marchwi (60 g)
- gęsty dzem owocowy (60g)
- łyżeczka zmielonego lnu
- budyń w proszku
C jak chce przygotować kotlety
- jedna łyżka świeżo zmielonego siemienia lnianego połączonego z 2 łyżkami gorącej wody
- zmielone uprażone pestki dyni lub słonecznika’
- kaszka kukurydziana
- ugotowana kasza jaglana – nadaje się do mięsa mielonego
- łyżka mąki ziemniaczanej lub tapioki lub innej skrobii
- do panierki- zawiesina z mąki i wody (2 pełne łyżki rozprowadzamy w 7 łyżkach wody)
na podstawie Mama alergika gotuje K Jankowskiej
autyzm chudnięcie depresja epigenom epigenetyka dieta dydpepsja foliany FTO genetyka genom gluten indywidualizacja jelita kwas foliowy mikroflora MTHFR neurodegeneracyjne nowotwory nutrigenetyka nutrigenomika odchudzanie rak SIBO sportowiec żywienie