28 gru Makaron w zieleni
Chcielibyśmy przedstawić wiosenny przepis na wegański makaron ze szparagów, szpinaku, awokado i pietruszki. Idealny na upalne dni i dostępny również wersji bezglutenowej Spróbujcie!
Składniki: 250 g liści szpinaku, 1 awokado, 1 pęczek szparagów, pół pęczka pietruszki, sok z połowy cytryny, dwa ząbki czosnku, 2 łyżki oliwy z oliwek, 3 suszone pomidory, 10g parmezanu, makaron razowy/bezglutenowy, sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania: Na początku myjemy szparagami, kroimy ich łodygi na 3 części, układamy na blaszce dopieczenia, solimy, pieprzymy i smarujemy oliwą. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200-220 stopni i pieczemy szparagi ok.10 minut. Równocześnie możemy zacząć gotować makaron. Do blendera wkładamy szpinak, obrane awokado, pietruszkę, pomidory, czosnek oraz sok z cytryny. Wszystko blendujemy. Kiedy szparagi będą gotowe, mieszamy je z pastą i podajemy z makaronem i parmezanem. Smacznego!
gotowała dla Was: dr Dominika Maciejewska