29 lis Lubisz smażone ziemniaki? Naukowcy z Belgii nie mają dla Ciebie dobry wieści.
Mam złe wiadomości dla wielbicieli smażonych ziemniaków. Ja sama, jako człowiek wywodzący się z krainy podziemnej pomarańczy ( Wielkopolski) czytałam ten artykuł z krwawiącym sercem. Ale cóż badania pokazują, że wielbiciele smażonych ziemniaków mają zmniejszoną szansę na zdrowe i piękne starzenie się. Przynajmniej w ujęciu molekularnym.
Do takich wniosków doszli naukowcy z Belgii i USA, którzy badali długość leukocytarnych telomerów u ponad 2000 zdrowych kobiet i mężczyzn w średnim wieku (35-55 rż). Naukowców nurtowało pytanie – czy dieta może mieć wpływ na długość telomerów a tym samym na czas przeżycia komórek i na starzenie się organizmu?
Dlaczego telomerów – bo te fragmenty DNA „zużywają” się przy kolejnych podziałach komórek i przez tę swoją właściwość są uznane za marker starzenia się. Im dłuższe telomery, tym większa szansa na kolejne podziały i tym dłuższy czas przeżycia komórki.
Naukowców nurtowało pytanie czy i jak dieta wpływa na długość telomerów. Z opublikowanych do tej pory badan wynikało, że ten wpływ jest raczej ograniczony.
Z drugiej strony wiadomo, że telomery są bardzo wrażliwe na zawartość witaminy D, stres oksydacyjny i infekcję a ponieważ te parametry są regulowane przez dietę – aż się prosi żeby poczekać z jednoznacznym stwierdzeniem, że dieta „nie działa”.
Zresztą, opublikowana w tym roku metaanaliza powiązania między dietą a długością telomerów – wydaje się potwierdzać, że brak związków między dietą a długością telomerów może wynikać z różnic metodologicznych opublikowanych do tej pory prac .
Wróćmy jednak do naszych belgijskich badań - otóż autorom nie także nie udało się znaleźć statystycznie istotnych powiązań miedzy długością telomerów a dietą.
Ale …. analiza indywidulanych różnic wielkości spożycia poszczególnych składników pożywienia wykazała ze większe dzienne spożycie smażonych ziemniaków ( w granicach 100g /dzień) było związane ze znacznym skróceniem długości telomerów (P = 0,002, 151 par zasad) .
Ten niekorzystny wynik było obserwowany u wielbicieli smażonych ziemniaków obojga płci. Jeśli ziemniaki były smażone na głębokim tłuszczu w badanych osób we krwi wzrastała zawartość prozapalnego białka C reaktywnego i kwasu moczowego w krwi ( odpowiednio P = 0,032) i kwasem moczowym (P = 0,042).
Public Health Genomics. 2017;20(5):286-292. doi: 10.1159/000486586. Epub 2018 Feb 13.
Sci Rep. 2018 Apr 25;8(1):6540. doi: 10.1038/s41598-018-24649-9.
autor wpisu Ewa Stachowska