Lubicie wino? Pijecie czerwone? To mądry wybór. Poznajcie naukowe fakty - Dietetyk Szczecin - Dietetica - Move Your Genes
18232
post-template-default,single,single-post,postid-18232,single-format-standard,bridge-core-2.0.8,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-19.5,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Lubicie wino? Pijecie czerwone? To mądry wybór. Poznajcie naukowe fakty

Lubicie wino? Pijecie czerwone? To mądry wybór. Poznajcie naukowe fakty

Wino niezależnie od barwy po zakończeniu procesu fermentacji zawiera szereg cennych dla zdrowia komponentów  takich jak polisacharydy, kwasy organiczne, związki polifenolowe I flawonoidy. Mają one działanie anty zapalne i antyutleniające.

Dlaczego wobec tego powinniśmy pić to czerwone?

Odpowiedz prosta – bo czerwone zawiera  niektóre z tych substancji w dużo wyższych  stężeniach.

 

Komponenta fenolowa Wino czerwone  (mg/GAE/L) Wino białe  (mg/GAE/L)
Katechiny 191 35
Epigallokatechiny   82 21
Kwas gallikowy 95 7
Glukozydy

Cyanidin-3-glukozydy

3 0
Malvidin-3-glukozydy 24 1
Rutyna 9 0
Kwercytyna 8 0
Myricetyna 9 0
Kwas Kafeikowy   7.1  2.8
Resveratrol 1.5 0
Polifenole całkowite 2567 239

 

Co z tego jest najcenniejsze? Co w winie działa? W jaki sposób ? O tym w następnych wpisach

 

Molecular Properties of Red Wine Compounds and Cardiometabolic Benefits

Melissa M. Markoski, Juliano Garavaglia, Aline Oliveira, Jessica Olivaes and Aline Marcadenti,

Nutrition and Metabolic Insights 2016:9 5

autyzm chudnięcie depresja epigenom epigenetyka dieta dydpepsja foliany FTO genetyka genom gluten indywidualizacja jelita kwas foliowy mikroflora  MTHFR neurodegeneracyjne nowotwory nutrigenetyka  nutrigenomika odchudzanie  rak  SIBO sportowiec żywieni