
29 lis Lubicie wino? Pijecie czerwone? To mądry wybór. Poznajcie naukowe fakty
Wino niezależnie od barwy po zakończeniu procesu fermentacji zawiera szereg cennych dla zdrowia komponentów takich jak polisacharydy, kwasy organiczne, związki polifenolowe I flawonoidy. Mają one działanie anty zapalne i antyutleniające.
Dlaczego wobec tego powinniśmy pić to czerwone?
Odpowiedz prosta – bo czerwone zawiera niektóre z tych substancji w dużo wyższych stężeniach.
Komponenta fenolowa | Wino czerwone (mg/GAE/L) | Wino białe (mg/GAE/L) |
Katechiny | 191 | 35 |
Epigallokatechiny | 82 | 21 |
Kwas gallikowy | 95 | 7 |
Glukozydy
Cyanidin-3-glukozydy |
3 | 0 |
Malvidin-3-glukozydy | 24 | 1 |
Rutyna | 9 | 0 |
Kwercytyna | 8 | 0 |
Myricetyna | 9 | 0 |
Kwas Kafeikowy | 7.1 | 2.8 |
Resveratrol | 1.5 | 0 |
Polifenole całkowite | 2567 | 239 |
Co z tego jest najcenniejsze? Co w winie działa? W jaki sposób ? O tym w następnych wpisach
Molecular Properties of Red Wine Compounds and Cardiometabolic Benefits
Melissa M. Markoski, Juliano Garavaglia, Aline Oliveira, Jessica Olivaes and Aline Marcadenti,
Nutrition and Metabolic Insights 2016:9 5
autyzm chudnięcie depresja epigenom epigenetyka dieta dydpepsja foliany FTO genetyka genom gluten indywidualizacja jelita kwas foliowy mikroflora MTHFR neurodegeneracyjne nowotwory nutrigenetyka nutrigenomika odchudzanie rak SIBO sportowiec żywieni