„Łososiowa Uczta” dla 4 osób. Przepis bezglutenowy, zawiera kazeine
19429
post-template-default,single,single-post,postid-19429,single-format-standard,bridge-core-3.0.1,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.5.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-28.6,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

„Łososiowa Uczta” dla 4 osób. Przepis bezglutenowy, zawiera kazeine

„Łososiowa Uczta” dla 4 osób. Przepis bezglutenowy, zawiera kazeine

Dzisiaj przepis na pieczonego łososia z sosem miętowym na bazie jogurtu naturalnego oraz cytryny. Sos świetnie będzie pasował do innych ryb morskich, np. do halibuta. Pamiętajcie, żeby rozsądnie wybierać sprzedawców i spytać o pochodzenie towaru. Ryby z hodowli mają w sobie wiele toksyn i metali ciężkich, warto więc wybierać ryby pochodzące z dużych akwenów łowieckich.

Wartość odżywcza jednej porcji fileta z łososia, wraz z sosem to: ok. 330 kcal, 32,1 g białka, 21,5 g tłuszczu i 4 g węglowodanów. Smacznego!

Składniki (4 soby): 4 filety z łososia (po 150g), 1 duży jogurt naturalny, łyżecka soku cytryny, 4 ćwiartki cytryny, pęczek mięty, łyżeczka cukru, sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania: Nieprzyprawionego łososia wkładamy w rękaw w brytfanne i pieczemy ok. 20 min. W tym czasie przygotowujemy sos. Miętę siekamy w malakserze i dodajemy do jogurtu, następnie wlewamy sok z cytryny, cukier oraz pieprz i sól. Całość intenywnie mieszamy. Kiedy łosoś będzie gotowy wyjmujemy go z rękawa, posypjemy szczyptą soli i świeżo zmnielonym pieprzem. Sos podajemy w osobnej miseczce, koło łososia kładziemy ćwiartkę cytryny.

autyzm chudnięcie depresja epigenom epigenetyka dieta foliany FTO genetyka genom gluten indywidualizacja jelita kwas foliowy mikroflora  MTHFR neurodegeneracyjne nutrigenetyka  nutrigenomika odchudzanie  żywienie  sportowiec