Nie jesz produktów zbożowych i myślisz, że to wystarczy​? Nic bardziej mylnego. Gluten jest wszechobecny w pożywieniu przygotowanym przemysłowo. To niestety narastający problem i wydaje się, żee część osób może mieć „nabyty” problem z glutenem. Spójrzmy na listę produktów niewskazanych lub takich, które mogą być źródłem glutenu:

 

Mięso, ryb, jaja

Produkty całkowicie do wykluczenia: Panierki do mięs, potrawy panierowane.
Ostrożnie: Wędliny mięsne (niestety też te wysokogatunkowe jak szynka), wędliny i przetwory rybne (konserwy), wędliny podrobowe (kaszanka, pasztetowa, pasztet), wyroby garmażeryjne (parówki, kotlety mielone, hamburgery).
Można jeść bez obaw: Świeże nieprzetworzone lub nie zawierające glutenu jako dodatku (wypełniacza) produkty mięsne, oznaczone symbolem skreślonego kłosa.

Mleko i przetwory
Produkty całkowicie do wykluczenia: Napoje mleczne z dodatkiem słodu jęczmiennego.
Ostrożnie: Jogurty owocowe, maślanki smakowe, napoje czekoladowe, produkty mleczne o obniżonej zawartości tłuszczu, serki topione, śmietana ,tanie sery żółte, gotowe sery białe (do serników), sery z niebieską i zieloną pleśnią.
Można jeść bez obaw: Jeśli nie trzeba czasowo wykluczyć, można stosować: mleko świeże, w kartonie, w proszku, kefir, maślanka, jogurt naturalny, ser biały i żółty.

Tłuszcze

Produkty całkowicie do wykluczenia: Olej z kiełków pszenicy.
Ostrożnie: Majonez (kupny), gotowe dresingi.
Można jeść bez obaw: Masło, oleje roślinne.

Warzywa

Produkty całkowicie do wykluczenia: Panierowane warzywa.
Ostrożnie: Gotowe sałatki z majonezem i dresingami o nieznanym składzie, przeciery pomidorowe, warzywa w puszkach, placki ziemniaczane, produkty wegetariańskie takie jak kotlety sojowe, pasztety sojowe, majonezy sojowe, seitan.
Można jeść bez obaw: Wszystkie świeże, mrożone, konserwowane (bez dodatków), strączkowe (groch, fasola, soczewica).

Źródło: „Celiakia i dieta bezglutenowa” G. Konińska , A. Marczewska i M. Źródlak

autyzm chudnięcie depresja epigenom epigenetyka dieta dydpepsja foliany FTO genetyka genom gluten indywidualizacja jelita kwas foliowy mikroflora  MTHFR neurodegeneracyjne nowotwory nutrigenetyka  nutrigenomika odchudzanie  rak  SIBO sportowiec żywienie