29 gru Lista produktów wykluczonych w celiakii i nadwrażliwości na gluten
Mięso, ryb, jaja
Produkty całkowicie do wykluczenia: Panierki do mięs, potrawy panierowane.
Ostrożnie: Wędliny mięsne (niestety też te wysokogatunkowe jak szynka), wędliny i przetwory rybne (konserwy), wędliny podrobowe (kaszanka, pasztetowa, pasztet), wyroby garmażeryjne (parówki, kotlety mielone, hamburgery).
Można jeść bez obaw: Świeże nieprzetworzone lub nie zawierające glutenu jako dodatku (wypełniacza) produkty mięsne, oznaczone symbolem skreślonego kłosa.
Mleko i przetwory
Produkty całkowicie do wykluczenia: Napoje mleczne z dodatkiem słodu jęczmiennego.
Ostrożnie: Jogurty owocowe, maślanki smakowe, napoje czekoladowe, produkty mleczne o obniżonej zawartości tłuszczu, serki topione, śmietana ,tanie sery żółte, gotowe sery białe (do serników), sery z niebieską i zieloną pleśnią.
Można jeść bez obaw: Jeśli nie trzeba czasowo wykluczyć, można stosować: mleko świeże, w kartonie, w proszku, kefir, maślanka, jogurt naturalny, ser biały i żółty.
Tłuszcze
Produkty całkowicie do wykluczenia: Olej z kiełków pszenicy.
Ostrożnie: Majonez (kupny), gotowe dresingi.
Można jeść bez obaw: Masło, oleje roślinne.
Warzywa
Produkty całkowicie do wykluczenia: Panierowane warzywa.
Ostrożnie: Gotowe sałatki z majonezem i dresingami o nieznanym składzie, przeciery pomidorowe, warzywa w puszkach, placki ziemniaczane, produkty wegetariańskie takie jak kotlety sojowe, pasztety sojowe, majonezy sojowe, seitan.
Można jeść bez obaw: Wszystkie świeże, mrożone, konserwowane (bez dodatków), strączkowe (groch, fasola, soczewica).
Źródło: „Celiakia i dieta bezglutenowa” G. Konińska , A. Marczewska i M. Źródlak
autyzm chudnięcie depresja epigenom epigenetyka dieta dydpepsja foliany FTO genetyka genom gluten indywidualizacja jelita kwas foliowy mikroflora MTHFR neurodegeneracyjne nowotwory nutrigenetyka nutrigenomika odchudzanie rak SIBO sportowiec żywienie