28 gru Leniwe bezglutenowe
Kolejny raz chcemy udowodnić, że dieta bezglutenowa nie wymaga od Was tak wielu wyrzeczeń i można ją śmiało stosować w naszej tradycyjnej kuchni. Dzisiaj przepis na kluski leniwe z mąki ryżowej, spróbujcie i napiszcie w komentarzu, czy różnią się tak bardzo od zwykłych!
Składniki: 450 g twarogu, 200 g mąki ryżowej, 1 jajko, 1 łyżeczka soli
Sposób przygotowania: Wszystkie składniki połączyć w misce i zmiksować a następnie wyrobić na blacie. Ciasto podzielić na długie wałki o średnicy ok. 2 cm. Wałki kroimy w paseczki po ok. 1-2 cm. Do garnka wlać wodę i poczekać aż się zagotuje, następnie wrzucać partiami kluski. Po wypłynięciu kluski gotować jeszcze przez 4-5 minut, odcedzić i podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Lepiła dla Was dr Dominika Maciejewska