28 lis Leczenie dyspepsji spowodowanej zakażeniem H. Pylori za pomocą składników diety. cz 2
Wiemy już czym jest dyspepsja i jakie są kryteria rozpoznawania tego schorzenia. Jeśli pacjent z potwierdzoną przez lekarza diagnozą trafi do gabinetu dietetyka – pora na działanie i wsparcie trudnego leczenia za pomocą wybranych składników diety.
Mamy cały wachlarz możliwości:
Po pierwsze
Laktoferyna – w dużej metaanalizie wykazano że laktoferyna była bardzo pomocna podczas leczenia antybiotykowego zakażenia H Pylori, zwiększając efektywność działania antybiotyku i niwelując silne i przykre skutki uboczne antybiotykoterapii.
Izocjanoidy- poczciwy sok z kapusty był w medycynie ludowej stosowany w chorobie wrzodowej żołądka od bardzo dawna. I słusznie, bowiem izocjanoidy zawarte w kapuście pomagają wyleczyć owrzodzenia żoładka. Innymi warzywami bogatymi w izocjanoidy o potwierdzonym działaniu są: kalafior, brukiew, rzepak (sic!) i rzodkiew.
Izocjanoidy mają działanie antyproliferacyjne i modulacyjne dlatego przypisuje się im dodatkowy duży potencjał antynowotworowy. Jest to niezwykle istotne w tej grupie chorych, bowiem zakażenie H. Pylori jest wiązane ze zwiększonym ryzykiem rozwoju nowotworu żołądka. Tu najlepszym wyborem jest brokuł (i jego kiełki) zawierający izocjanoidy zwane sulforanami. Sulforany najskuteczniej hamowały rozrost H. Pylori w badaniach in vitro.
Polifenole- działanie bakteriostatyczne polifenoli pochodzących z ekstraktów ciemnoniebieskich owoców wykazano w wielu badaniach in vitro. Uważa się, że antybakteryjne działanie ekstraktów może być doskonałą alternatywą wspomagającą leczenie dyspepsji spowodowanej infekcją H. Pylori. Wykazano, że ekstrakty z jagody (brusznicy) efektywnie hamuję adhezję (przyleganie) H. pylori do warstwy mukoproteinowej a także do komórek (erytrocytów lub komórek epitelialnych)
Probiotyki – polecane są szczególnie te, które zawierają Sacharomyces boulardii. Są one szczególnie pomocne kiedy są stosowane równolegle z kuracją antybiotykową. Wykazano ze probiotyki zawierające ten szczep bakterii zwiększają szansę powodzenia eradykacji i zmniejszają efekty uboczne terapii.
Innym pomocnym w eradykacji szczepem jest Lactobacillus GG – w odróżnieniu do Sacharomyces boulardii nie zwiększa efektów leczniczych antybiotyku, natomiast ma duże znaczenie w zmniejszaniu efektów ubocznych terapii.
Miód – ma szczególne właściwości wspomagające leczenie dyspepsji wywołanej zakażeniem H. Pylori. Duża osmomolarność miodu, niska wartość pH oraz właściwości antyoksydacyjne są czynnikami wspomagającymi leczenie. Na szczególną uwagę zasługuje miód manuka, który ma silne właściwości bakteriostatyczne i który był zastosowany do leczenia osób zainfekowanych H. Pylori. Wydaje się, że miody uczciwie wyprodukowane przez polskich pszczelarzy mogą być z powodzeniem polecane osobom zakażonym H. Pylori.
Tłuszcze – przebadano te tłoczone na zimno olej roślinne zawierające komponentę polifenolową. Udowodniono pozytywny efekt leczniczy oleju z czarnej porzeczki, nasion marchwi, z nasion grapefruita oraz tłuszczów rybich.
Aliment Pharmacol Ther 2009; 29: 720-30.
Int J Cancer 2009; 125: 2652-9.
Proc Natl Acad Sci U S A 2002; 99: 7610-5
Nutr Cancer 2006; 54: 18-32.
Aliment Pharmacol Ther 2010; 32: 1069-79.
Aliment Pharmacol Ther 2001; 15: 163-9.
Diagn Microbiol Infect Dis 2015; 82: 85-6.
Antimicrob Agents Chemother 2003; 47:3240-6.
Gastroenterology Review 2016; 11 (3)