Kwas foliowy tylko dla kobiet w ciąży? - Dietetyk Szczecin - Dietetica - Move Your Genes
18901
post-template-default,single,single-post,postid-18901,single-format-standard,bridge-core-2.0.8,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-19.5,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Kwas foliowy tylko dla kobiet w ciąży?

Kwas foliowy tylko dla kobiet w ciąży?

Foliany należą do grupy witamin rozpuszczalnych w wodzie. Ich najważniejszym przedstawicielem jest kwas foliowy, zwany również witaminą B9.

Kwas foliowy posiada wiele funkcji biochemicznych, do najbardziej istotnych należą przemiany aminokwasów i puryn oraz synteza kwasów nukleinowych. W związku z tak poważną rolą w metabolizmie niedobory kwasu foliowego mogą wywołać wiele stanów patologicznych, takich jak: zaburzenia rozwoju cewy nerwowej (u płodu), niedokrwistość megaloblastyczna, nasilony proces miażdżycowy, zaburzenia układu nerwowego, zwiększone ryzyko powstania niektórych nowotworów (w tym raka jelita grubego). Kto może być zatem szczególnie narażony na niedobór kwasu foliowego? Do niedawna panowało przekonanie, że tylko kobiety planujące ciążę powinny suplementować tę witaminę. Najnowsze badania pokazują, że niedobór kwasu foliowego może dotykać znacznie większej części naszej populacji. Osoby długotrwale przyjmujące leki przeciwpadaczkowe, przeciwbólowe, preparaty na zgagę, czy nawet hormonalne tabletki antykoncepcyjne są w grupie narażonej na niedobór kwasu foliowego. Jak zatem nie dopuścić do niedoboru? Jednym sposobem jest kontrola spożycia kwasu foliowego w diecie. Głównym źródłem tej witaminy są surowe warzywa liściaste: sałata, kapusta, szpinak, brokuły, szparagi, kalafior, brukselka. Niektóre produkty pochodzenia zwierzęcego też zawierają pewne ilości tej witaminy, do takich produktów możemy zaliczyć wątrobę, jaja oraz sery. Kwas foliowy obecny jest również w pełnych ziarnach zbóż, owocach cytrusowych i drożdżach. Niestety, wszystkie foliany są wrażliwe na obróbkę termiczną, światło słoneczne, zmiany pH oraz utlenianie. Straty folianów podczas domowej obróbki związanej z przygotowaniem posiłku (gotowanie, duszenie) może powodować znaczną stratę tej witaminy, dochodzącą nawet do 80%. Dodatkowo stopień wchłaniania kwasu foliowego z produktów spożywczych szacuje się na ok. 50%. Zaskoczeniem może być fakt, iż kwas foliowy pochodzący z suplementów diety wchłania się prawie w 100%. Powodem tego wydaje się być skomplikowany metabolizm falianów pochodzących z diety, w porównaniu z syntetyczną witaminą.

Źródło: Hanna Czeczot.  Kwas foliowy w fizjologii i patologii. Postepy Hig Med Dosw. 2008; 62: 405-419

Autor: Dominika Maciejewska

fot. RyanFreisling (English Wikipedia) [Public domain], Wikimedia Commons