28 lis Kukurmina wspomaga leczenie raka płuc
Wykazano działanie biologicznie aktywnych składników kukurminy (czyli kurkuminoidów) jako substancji przeciwutleniających, przeciwzapalnych, przeciwwirusowych, antybakteryjnych i przeciwgrzybiczych, mogących być przydatnych w leczeniu nowotworów, cukrzycy, reumatoidalnego zapalenia stawów, choroby Alzheimera i innych. Kurkuminoidy na poziomie komórkowym wpływają na czynniki transkrypcyjne i indukują apoptozę komórek nowotworowych. Dodatkowo wykazano ich oddziaływania na receptory nabłonkowego czynnika wzrostu (EGFR), mikroRNA (miRNA), stymulatora procesów autofagii. Kurkumina wykazuje synergizm z lekami używanymi do chemioterapii. Uważa się że kukurmina może stanowić obiecujące wsparcie w strategii leczenia raka płuc.
Jak używać kukurminy? Jak każda przyprawa, tak i kukurmina inaczej sprawdza się w badaniach z wykorzystanie linii komórkowych czy zwierząt, a badaniami z klinicznymi. Problemem są oczywiście ilości kukurminy, które trzeba byłoby spożyć (by uzyskać efekt badań podstawowych), wchłanianie składników kukurminy z przewodu pokarmowego. Dlatego bez wątpienie kukurminę należy używać jako przyprawę tak często, jak tylko możemy. Dobrym rozwiązaniem jest picie herbaty z kukurmą.
Potrzebujemy:
1. 1 litr przefiltrowanej wody;
2. świeży imbir starty na bardzo drobnej tarce – 1/3 średniej wielkości kłącza;
3. 2 łyżeczki sproszkowanej kukurmy;
4. goździki (2-3 sztuki);
5. cynamon;
6. cytryna lub limonka.
Zagotowujemy wodę. Kiedy zacznie się gotować, wrzucamy wszystkie składniki (oprócz cytryny). Zmniejszamy ogień i gotujemy całość 5 min. Zdejmujemy z ognia, dodajemy cytrynę (wyciskamy so z uprzednio wymytej połówki). Jeśli ktoś lubi słodką herbatę, dodajemy łyżeczkę miodu.
Int. J. Mol. Sci. 2012, 13(3), 3959-3978; doi:10.3390/ijms13033959 Int J Mol Sci. 2014 Nov 25;15(12):21703-21722..
fot. By Emna Mizouni (Own work) [CC-BY-SA-4.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)], via Wikimedia Commons
autyzm chudnięcie depresja epigenom epigenetyka dieta dydpepsja foliany FTO genetyka genom gluten indywidualizacja jelita kwas foliowy mikroflora MTHFR neurodegeneracyjne nowotwory nutrigenetyka nutrigenomika odchudzanie rak SIBO sportowiec żywienie