Które przyprawy mogą pomóc nam w walce z chorobami cywilizacyjnymi? Podajemy przepis na sok - Dietetyk Szczecin - Dietetica - Move Your Genes
17912
post-template-default,single,single-post,postid-17912,single-format-standard,bridge-core-2.0.8,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-19.5,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Które przyprawy mogą pomóc nam w walce z chorobami cywilizacyjnymi? Podajemy przepis na sok

Które przyprawy mogą pomóc nam w walce z chorobami cywilizacyjnymi? Podajemy przepis na sok

Podczas planowania codziennych posiłków zwracamy przede wszystkim uwagę na ich wartości energetyczne oraz skład witamin i składników mineralnych. Czasem nie zdajemy sobie sprawy z potencjału, jaki drzemie w naszej kuchni. Część składników, które stanowią dla nas dodatek smakowy, ma zbawienny wpływ na nasz organizm. Jednym z takich składników jest kurkimina.

Kurkumina jest związkiem z rodziny polifenoli o kolorze ciemnożółtym. Dzięki swojej unikatowej barwie często jest również dodawana do potraw jako barwnik spożywczy. Czy to dobrze? W ostatniej dekadzie kurkumina była przedmiotem zainteresowania wielu zespołów naukowych z całego świata. Jej pozytywny wpływ zauważono podczas leczenia pacjentów z chorobami układu krążenia oraz pacjentów z nowotworami. Kurkumina chroni układ sercowo-naczyniowy dzięki obniżeniu potencjału agregacji płytek krwi oraz zmniejszeniu oksydacji cholesterolu, obniżając przy tym również jego stężenie. Najnowsze doniesie pokazują, że związek ten jest pomocny w walce z cukrzycą typu II, stwardnieniem rozsianym, mukowiscydozą, czy nawet wirusem HIV. Wydaje się jednak, że najbardziej obiecujące wyniki są związane z leczeniem nowotworów. Kurkumina blokuje główne szlaki sygnałowe, które odgrywają bardzo ważną role w rozwoju procesu karcynogenezy. Przeciwnowotworowe działanie kurkuminy możemy obserwować na wielu płaszczyznach. Reguluje ona transkrypcję genów biorących udział w progresji choroby, obniża angiogenezę, co w konsekwencji skutkuje zmniejszonym ryzykiem przerzutów oraz reguluje proces apoptozy. Wszystkie te działania powodują, że pozytywne skutki wspomagania leczenia kurkuminą możemy zaobserwować w różnych grupach nowotworów. Obecnie próbuje się tworzyć również analogi kurkuminy, które regulując podobne mechanizmy co naturalna substancja, będą potęgować działanie przeciwnowotworowe.

Jak wprowadzić więcej kukurminy do diety? Podajemy przepsi na sok “młot na nowotwory” – składniki: 

– brokuły (1/2 główki);

– kapusta włoska lub jarmuż (1/2 główki);

– tofu (30 g);

– pomidor (1 duży);

– 2 grzyby shitake (ugotowane);

– kukurma (1 łyżeczka);

– mrożone jagody lub jeżyny (100 g).

Wykonanie:

Grzyby ugotować, do blendera wrzuć brokuł, kapustę włoską, pomidora. Zmiksować. Dodać 100 ml wody (jeśli będzie potrzeba). Dodać jagód i tofu. Ponownie bardzo krótki zmiksować. Dodać kukurmę.

Bardzo smaczne nie jest, ale praktycznie niemal doskonały dla prewencji nowotworu prostaty (jak również gruczołu sutkowego), jelita grubego i płuc.

Źródło: Anticancer Res. Vallianou NG, Evangelopoulos A, Schizas N, Kazazis C. Potential anticancer properties and mechanisms of action of curcumin 2015 Feb;35(2):645-51.
Autor: Zespół Dietetica