29 lis Którą kawę wybrać żeby zachowała właściwości zdrowotne?
Od czego zależą właściwości antyoksydacyjne kawy ? Odpowiedź jest prosta – od jej przygotowania na etapie produkcji. KAWA TO JEDEN Z NAJLEPSZYCH SUPLEMENTÓW DLA SPOTOWCA. WYPITA NA 30 MIN PRZEZD ZAWODAMI POBUDZI LIPOLIZĘ POZWALAJĄ ZMOBILIOZWAĆ KWASY TŁUSZCZOWE, KTÓRE BĘDĄ WYKORZYSTANE PODCZAS WYSIŁKU. JEDNAK KTÓRĄ wybrać?
W badaniach porównano właściwości antyoksydacyjne kawy i wpływ jej picia na utlenianie (peroksydację ) lipidów u zdrowych ochotników którzy spożywali 2 typy kawy: lekko i średnio paloną ale przefiltrowaną przez filtr papierowy. W randomizowanym badaniu ochotnicy wypijali około pół litra kawy dziennie przez miesiąc. Po tym czasie zmierzono w osoczu całkowity potencjał antyoksydacyjny, stężenie utlenionych LDL i 8-epi-prostaglandynę F2α (marker oksydacji lipidów). W erytrocytach zmierzono aktywność enzymów antyutleniaczy – dysmutazy ponadtlenkowej (SOD), peroksydazy glutationowej (GPx) i katalazy (CAT). Badania wykazały że obie kawy miały działanie przeciwutleniające i chroniły podobnie efektywnie przed stresem oskydacyjnym.
Więc jeśli jesteś amatorem „lury” z ekspresu przelewowego możesz od dziś uznać siebie za osobę bardzo „smart”. Wiesz bowiem, że ta nie ustępuje drogim gatunkom kawy sygnowanych magicznym słowem Light.
Źródło:Plant Foods Hum Nutr. 2012 Sep;67(3):277-82.