Kto nie powinien pić mleka ? - Dietetyk Szczecin - Dietetica - Move Your Genes
18920
post-template-default,single,single-post,postid-18920,single-format-standard,bridge-core-2.0.8,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-19.5,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Kto nie powinien pić mleka ?

Kto nie powinien pić mleka ?

Mleko i jego przetwory to dietetyczny  fundament w piramidzie zdrowego żywienia. To bardzo dobre źródło wapnia i pełnowartościowego białka. W zależności od wieku i stanu fizjologicznego, ilość porcji mleka i jego przetworów powinna wahać się między 2 a 3 porcjami dziennie.

Są jednak osoby, które nie powinny pić mleka ani korzystać z jego przetworów. Kto?

Wbrew dość powszechnej obiegowej opinii nie są to wszystkie osoby dorosłe. Niektóre osoby dorosłe sprawnie trawią białko i cukier mleczny. A więc fakt przynależności do innego gatunku (niż choćby krowa) nie ma dla tych osób większego znaczenia. Te osoby dobrze radzą sobie z trawieniem i wchłanianiem białek i innych składników mleka.

Kto wobec tego nie powinien pić mleka?

Osoby, które wykazują nadwrażliwość na mleko. Mleko jest jedną z najczęstszych przyczyn IgE zależnych alergii pokarmowych u małych dzieci (mleko jest pierwszym obcym antygenem wprowadzonym do diety człowieka). Wykazano, że białka mleka są składnikami, które prowokują reakcję układu immunologicznego, polegającą na produkcji przeciwciał klasy IgE.

Częstość występowania tego typu alergii wśród małych dzieci (poniżej 3 roku życia) wynosi nawet 8%, a u osób dorosłych nawet 2% całej populacji. Alergia na mleko pojawia się zwykle w pierwszych 6 miesiącach życia i większości przypadków ulega zanikowi pomiędzy 2 a 5 rokiem życia. Zanik alergii jest związany z wytworzeniem naturalnej tolerancji organizmu i dojrzewaniem układu odpornościowego. Jednak badania wskazują, że 15% dzieci utrzymuje nadwrażliwość alergiczną na składniki mleka krowiego w późniejszym wieku. Do najczęstszych objawów nawrażliwości należą: pokrzywka – 56%, atopowe zapalenie skóry – 61%, astma – 25%, objawy ze strony układu pokarmowego: wymioty, biegunka, kolka, alergiczny nieżyt nosa- 13%, reakcja anafilaktyczna 1%.

Jakie białka są głównymi winowajcami alergii, napiszę w następnym wpisie.

Autor: Ewa Stachowska

Źródło: dr M. Podkalicki Diagnosta Laboratoryjny, nr. 2,2015, str 28-29.

fot .By Tijuana Brass at en.wikipedia [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) or CC-BY-SA-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/)], from Wikimedia Commons