Krótki kurs zmiatania wolnych rodników - Dietetyk Szczecin - Dietetica - Move Your Genes
19588
post-template-default,single,single-post,postid-19588,single-format-standard,bridge-core-2.0.8,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-19.5,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Krótki kurs zmiatania wolnych rodników

Krótki kurs zmiatania wolnych rodników

Wolne rodniki są to reaktywne cząsteczki, burzliwie wchodzące w reakcje zachodzące w naszym organizmie. Ich nadmiar może być powodem szybszego starzenia, nowotworów, spadku odporności oraz wielu innych schorzeń.

Do zbyt dużej produkcji wolnych rodników dochodzi m.in. odczas przewlekłego stresu, stosowania używek, spożywania przetworzonego pożywienia.

Dziś przedstawiamy prawdziwy zmiatacz wolnych rodników – sok pełen antyoksydantów. Aktywne składniki soku, znajdujące się w nasionach goji, papryce i natce pietruszki, to przede wszystkim: witamina C, E, beta karoten oraz inne barwniki, spełniające rolę antyoksydantów.

Składniki (na 500 ml soku):

– 2 papryki;

– pół pęczka natki pietruszki;

– 10 g nasion goji;

– 1 brzoskwinia;

– 1 pomarańcza;

Owoce należy zetrzeć w sokowirówce, a następnie dodać posiekaną pietruszkę i nasiona goji. Smacznego!

​Autor wpisu i zdjęcia: Zespół Dietetica