Kotleciki z cieciorki w panierce z amarantusa - Dietetyk Szczecin - Dietetica - Move Your Genes
19548
post-template-default,single,single-post,postid-19548,single-format-standard,bridge-core-2.0.8,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-19.5,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Kotleciki z cieciorki w panierce z amarantusa

Kotleciki z cieciorki w panierce z amarantusa

Chcielibyśmy przedstawić kolejny przepis na wykorzystanie ciecierzycy. Jak na pewno wielu z Was wie, ciecierzyca to dobre źródło białka, kwasu foliowego, czy potasu. Gotowana ciecierzyca stanowi jednak przede wszystkim idealne źródło błonnika. W 100 g produktu znajdziecie aż 7,5 g! Wypróbujcie przepis sami. Czas przygotowania 15 to tylko min!

Składniki (4 osoby):

– 1 puszka cieciorki;

– 2 ząbki czosnku;

– 2 łyżki soku z cytryny;

– 3 łyżki oliwy z oliwek;

– pół pęczka pietruszki;

– sól i pieprz do smaku;

– opcjonalnie: garść oliwek;

– 1 jajko;

– ekspandowany amarantus do obtoczenia.

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy. Następnie formujemy kotleciki, obtaczamy w jajku i amarantusie. Smażymy na beztłuszczowej patelni. Gotowe!