
29 gru Kotleciki z cieciorki w panierce z amarantusa
Chcielibyśmy przedstawić kolejny przepis na wykorzystanie ciecierzycy. Jak na pewno wielu z Was wie, ciecierzyca to dobre źródło białka, kwasu foliowego, czy potasu. Gotowana ciecierzyca stanowi jednak przede wszystkim idealne źródło błonnika. W 100 g produktu znajdziecie aż 7,5 g! Wypróbujcie przepis sami. Czas przygotowania 15 to tylko min!
Składniki (4 osoby):
– 1 puszka cieciorki;
– 2 ząbki czosnku;
– 2 łyżki soku z cytryny;
– 3 łyżki oliwy z oliwek;
– pół pęczka pietruszki;
– sól i pieprz do smaku;
– opcjonalnie: garść oliwek;
– 1 jajko;
– ekspandowany amarantus do obtoczenia.
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy. Następnie formujemy kotleciki, obtaczamy w jajku i amarantusie. Smażymy na beztłuszczowej patelni. Gotowe!