Kotleciki gryczane w sosie pieczarkowym
19035
post-template-default,single,single-post,postid-19035,single-format-standard,bridge-core-3.0.1,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.5.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-28.6,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Kotleciki gryczane w sosie pieczarkowym

Kotleciki gryczane w sosie pieczarkowym

Dziś przedstawiamy pomysł na wegetariańskie kotleciki z kaszy gryczanej z sosem pieczarkowym. Przepis posmakuje również zagorzałym mięsożercom, warto spróbować.

Składniki na kotleciki : 2 paczki kaszy gryczanej ugotowanej na sypko, 2 jajka, pół łyżeczki soki, łyżeczka pieprzu, 1 czubata łyżka mąki gryczanej, 1, drobno posiekana cebula, 200 g sera fata

Sposób przygotowania: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, formujemy kotlety i smażmy na patelni na bardzo małej ilości tłuszczu – 1 łyżka oleju na ok. 5 kotlecików. Kotleciki muszą być o grubości 2-3 cm aby się nie rozsypały

Składniki na sos: 1 duży jogurt grecki, paczka pieczarek, pęczek pietruszki, 1 łyżka masła, sól i pierz do smaku

Sposób przygotowania: Pieczarki i cebule kroimy i gotujemy w niewielkiej ilości wody razem z solą i pieprzem. Kiedy wypuszczą soki dodajemy masło i lekko przysmażamy. Następnie zdejmujemy z ognia i dodajemy jogurt o temperaturze pokojowej, aby się nie zważył. Całość możemy lekko podgrzać i dodać posiekanej natki pietruszki.

Gotowała dla Was dr Dominika Maciejewska