28 gru Kotleciki gryczane w sosie pieczarkowym
Dziś przedstawiamy pomysł na wegetariańskie kotleciki z kaszy gryczanej z sosem pieczarkowym. Przepis posmakuje również zagorzałym mięsożercom, warto spróbować.
Składniki na kotleciki : 2 paczki kaszy gryczanej ugotowanej na sypko, 2 jajka, pół łyżeczki soki, łyżeczka pieprzu, 1 czubata łyżka mąki gryczanej, 1, drobno posiekana cebula, 200 g sera fata
Sposób przygotowania: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, formujemy kotlety i smażmy na patelni na bardzo małej ilości tłuszczu – 1 łyżka oleju na ok. 5 kotlecików. Kotleciki muszą być o grubości 2-3 cm aby się nie rozsypały
Składniki na sos: 1 duży jogurt grecki, paczka pieczarek, pęczek pietruszki, 1 łyżka masła, sól i pierz do smaku
Sposób przygotowania: Pieczarki i cebule kroimy i gotujemy w niewielkiej ilości wody razem z solą i pieprzem. Kiedy wypuszczą soki dodajemy masło i lekko przysmażamy. Następnie zdejmujemy z ognia i dodajemy jogurt o temperaturze pokojowej, aby się nie zważył. Całość możemy lekko podgrzać i dodać posiekanej natki pietruszki.
Gotowała dla Was dr Dominika Maciejewska