29 gru Koniec smęcenia o głodówkach. Czekoladowe, bezglutenowe muffinki raazzz!
Dzisiejszy przepis dedykujemy osobom na diecie bezglutenowej. Wiemy jak ciężkie bywa zrezygnowanie z większości wypieków, dlatego mamy dla Was sprawdzony przepis na przepyszne, czekoladowe muffinki. Kaloryczność dzisiejszego przepisu utrzymamy w tajemnicy w trosce o Państwa higienę.
Składniki (20 muffinek): 1 szklanka mąki owsianej , 0,75 szklanki mąki ryżowej, 0,75 szklanki mąki kukurydzianej, 0,5 szklanki cukru, 6 łyżek kakao, 1 łyżeczka sody, 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia, 0,5 szklanki mleka , 0,5 szklanki oliwy z oliwek, 3 jajka, 50 g gorzkiej czekolady, 50 g mlecznej czekolady
Sposób przygotowania: Wszystkie suche składniki wsypujemy do jednej miski i mieszamy. Następnie, w osobnym naczyniu łączymy żółtka, olej oraz mleko i dodajemy do suchych składników. Białka ubijamy na sztywno i łączymy z resztą ciasta delikatnie mieszając. Czekolady rozdrabniamy i dzielimy na pół. Pierwszą połowę dodajemy do ciasta a drugą posypujemy wierzch babeczki. Pieczmy ok. 20 minut w 180 stopniach. Smacznego!
autyzm chudnięcie depresja epigenom epigenetyka dieta foliany FTO genetyka genom gluten indywidualizacja jelita kwas foliowy mikroflora MTHFR neurodegeneracyjne nutrigenetyka nutrigenomika odchudzanie żywienie sportowiec