29 gru Kokosowy pudding dla wymagających. Wersja dla osób na diecie o zmniejszonej ilości węglowodanów
Wiadomo, każdy zorientowany na zdrowie używa obecnie nasion chia. Niby mamy leżeć plackiem przed ich właściwościami zdrowotnymi. Niby racja, jednak ja zdecydowanie wolę poczciwą jagodę, aronię czy głóg. Ale jestem trochę staroświecka i raczej skłonna do zasad makrobiotyki. Natomiast Majka, nasz dietetyk jest młoda, śliczna i lubi wszelkie nowości. Spróbujcie Jej przepisu. Od siebie dorzucam wersję niskowęglowodanową.
Wersja wysokowęglowodanowa 300 kcal porcja
Składniki:
• 0,5 szklanki mleka kokosowego
•1 łyżka nasion chia
• dowolne owoce np. maliny (50 g)
Przygotowanie:
Mleko wymieszać z nasionami i odstawić do lodówki na całą noc (najlepiej co jakiś czas całość przemieszać). Rano na gotowy pudding nayć rozgniecione maliny i kilka malin do dekoracji.
kaloryczność około 300 kcal
węglowodany około 26 g
tłuszcze około 33 g
białko około 4 g
Wersja nieskowęglowodanowa 230 kcal porcja
•0,5 szklanki mleka kokosowego
•1 łyżeczka (5 g) nasion chia
• dowolne owoce np. maliny (20 g)
węglowodany około 17 g
tłuszcze około 25 g
białko około 3 g