Keks bezglutenowy - Dietetyk Szczecin - Dietetica - Move Your Genes
19170
post-template-default,single,single-post,postid-19170,single-format-standard,bridge-core-2.0.8,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-19.5,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Keks bezglutenowy

Keks bezglutenowy

Kolejny przepis z cyklu bezglutenowe święta, przepis prosty a połączenie składników nie zajmie wam dłużej niż 15 minut. Spróbujcie!

Składniki: 100g cukru, 4 jajka, szczypta soli, 100 g masła, 1,5 łyżeczki cukru waniliowego, 1,5 łyżeczki wyciśniętej cytryny, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 200g bakalii, 190g skrobi ziemniaczanej, 290g mąki ryżowej, kieliszek rumu

Sposób przygotowania: Jajka utrzeć z cukrem na gęstą masę a następnie dodać miękkie masło i dalej ucierać przez kilka minut. W osobnej misce zmieszać wszystkie suche składniki i dodawać porcjami do masy ciągle mieszając. Następnie dodajemy rum i sok z cytryny i miksujemy. Na końcu dodajemy łyżką bakalie i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem keksówkę i pieczemy (góra-dół) w temperaturze 160 stopni aż ciasto będzie suche (po sprawdzeniu patyczkiem). Ciasto piecze się ok. 90 minut. Smacznego!