Kaszotto z kaszy gryczanej i bobu - Dietetyk Szczecin - Dietetica - Move Your Genes
19271
post-template-default,single,single-post,postid-19271,single-format-standard,bridge-core-2.0.8,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-19.5,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Kaszotto z kaszy gryczanej i bobu

Kaszotto z kaszy gryczanej i bobu

Ponieważ sezon na bób już się zaczął, przygotowaliśmy dla was przepis na pyszne kaszotto z gaszy gryczanej, bobu, szpinaku i cukinii. Jedliście kiedyś bób w takiej postaci? Jeśli nie, musicie koniecznie spróbować.

Składniki (4 osoby): 200 g bobu, pół cukinii, 1 cebula, 100 g szpinaku, 1 saszetka kaszy gryczanej, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki octu balsamicznego, 1 łyżka suszonego oregano, pieprz i sól do smaku, 1 łyżka oliwy z oliwek, 50 g sera lazur lub feta.

Sposób przygotowania: Bób gotujemy z 1 łyżeczką soli i jedną łyżeczką cukru ok. 15 minut. Następnie obieramy go ze skórki. W tym czasie gotujemy kaszę. Na patelnie wlewamy oliwę, sos sojowy oraz ocet i wrzucamy pokrojoną cukinię, cebulę, szpinak oraz przyprawy. Kiedy warzywa będą miękkie dosypujemy bób i kaszę gryczaną i podsmażamy całość jeszcze ok. 10 minut. Na kaszotto kruszymy wybrany ser. Smacznego!

UWAZAJCIE NA SOS SOJOWY – musi miec certfikat. Zwykłay ma bardzo dużo glutenu;(