29 lis Jesteś na diecie i nie chudniesz? Chudnij w stylu vintage ale jak specjalista
Jeśli jesteś na diecie i nie chudniesz przyczyną mogą być nieprawidłowe proporcje bakterii jelitowych z rodzaju Bacteriodetes / Firmicutes. To wystarczy by skutecznie zmniejszyć tempo redukcji masy ciała. Co możesz z tym zrobić?
Zakażenia przewodu pokarmowego oraz ostry stres są przyczyną dysbiozy – czyli patologicznych zmian w składzie flory jelitowej. Dysbioza wbrew wyobrażeniom nie jest zjawiskiem gwałtownym. Zwykle to podstępny i często na początku niezauważalny proces stopniowego przekształcania flory jelitowej, po czasie prowadzący do katastrofy .
Najczęstsza sekwencja zdarzeń jest następująca:
- stres, który się przedłuża,
- pojawiają się boleści, często nieregularne wypróżnienia,
- pojawiają się boleści żołądka, nadkwasota,
- decyzja o zakupie zmniejszających produkcję kwasu solnego
- masa ciała powoli „pnie się „do góry,
- decyzja: rozpoczynam dietę
- dieta nie pomaga
- decyzja: dieta + ruch
- rezultat- efekty słabsze niż u koleżanki
- co się dzieje? co ze mną nie tak?
Wytłumaczeniem jest dysbioza, która promuje przerost bakterii – np. Mollicutes produkujących mnóstwo dodatkowej energii z pożywienia. Te bakterie, jak dobre gosposie odłożą coś na zapas. Kłopot w tym, że produkując energię „na zapas” nie zostawiają jej dla siebie tylko przekazują ją do organizmu człowieka (gospodarza) zwiększając przyrost tkanki tłuszczowej. Są to często produkowane w ogromnych ilościach krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe . Te związki (kwasy tłuszczowe) stwierdza się w zwiększonej ilości w stolcu osób otyłych. Dodatkowo stolec wykazuje nieprawidłowe parametry wskazujące na dysbiozę (poczytaj https://dietetica.com.pl/blog/zmiany-rownowagi-w-jelitach–jakie-czynniki-je-powoduja-i-dlaczego-to-jest-grozne.html)
Dysbioza upośledza syntezę białek zonuliny 1 i okludyny – cząstek warunkujących prawidłową strukturę błony jelitowej. Przy ich zmniejszonym wytwarzaniu dochodzi do uszkodzenia integralności błony i „przesiąkania’ jelita. W praktyce oznacza to przedostawanie się antygenów i toksyn (które powinny pozostać w jelicie) do krwi . To wywołuje szereg niepożądanych zjawisk. Jedną z groźniejszych toksyn która dostaje się do krążenia to liposacharyd (LPS). LPS jest endotoksyną, która aktywuje zmniejszenie zużycia energii przez organizm i stymuluje rozwój tkanki tłuszczowej. Mechanizmy molekularne LPS:
a) zwiększone wydzielanie peptydu Y warunkującego nasilenie uczucia głodu.
b) zwiększenie magazynowania tłuszczu (poprzez zmniejszanie ekspresji inhibitora lipazy lipoproteinowej- FIAF)
c) stymulacja szybszego podziału adipocytów- czyli wpływa na rozwój tkanki tłuszczowej
d) zmniejszone spalanie tłuszczy w wątrobie (hamując kinazę AMP)
e) aktywacja prozaplnego układu endokannabioidów
Co robić?
Wprowadzić do diety probiotyki , żywność probiotyczną i odpowiednią dietę. W Fast Fact podaję przepis na fantastyczny napój z fermentowanych jabłek https://dietetica.com.pl/blog/fermentowany-probiotyczny-napoj-jablkowy.html . Pijemy go z wodą przed posiłkami.
A w najbliższym czasie cykl „Profesor na diecie” – bo zmierzam na włanej skórze „przećwiczyć ” plan redukcji tkanki tłuszczowej z odbudową flory jelitowej. Zgdonie ze swoją wiedzą. Moja masa ciała jest prawidłowa ale 2 kilogramy tłuszczu mogę zgubić. Chętni na odchudzanie ze mną?
warto przeczytać; Endoktynologia 2013 9, 1, 20-28.