Jestem uczulony na białko jaja – jak zrobić naleśniki? - Dietetyk Szczecin - Dietetica - Move Your Genes
18258
post-template-default,single,single-post,postid-18258,single-format-standard,bridge-core-2.0.8,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-19.5,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Jestem uczulony na białko jaja – jak zrobić naleśniki?

Jestem uczulony na białko jaja – jak zrobić naleśniki?

Nie panikuj jeśli jesteś wrażliwy na jajko nie musisz rezygnowac przygotowania ciasta na naleśniki

Czym zastąpić 1 jajko:

1 łyżka siemienia lnianego Uwaga do tego dajemy 3 łyżki wody

1 łyżka mąki kukurydzianej Uwaga do tego dajemy 3 łyżki wody

1 łyżka mąki ziemniaczanej Uwaga do tego dajemy 3 łyżki wody

1 łyżka sporoszkowanego białka sojowego Uwaga do tego dajemy 3 łyżki wody

1 łyżka agar- agar – Uwaga do tego dajemy 1 łyżkę wody

½ rozgniecionego bardzo dojrzałego banana – nie potzrzbujemy wody

¼ szklanki musu z jabłek

3 łyżki masła

gotowany ziemniak (puree)- 1 sztuka średni

Oczywiście podstawą jest mąka bezglutenowe to: ryżowa, kukurydziana, jaglana, gryczna , z orzechów, kasztanowa, owsiana (certyfikowana) z amarnatusa a także skrobia ze zbórz glutenowych ale z symbolem przekreślonego kłosa .