Jeśli nie celiakia, to co? - Dietetyk Szczecin - Dietetica - Move Your Genes
19727
post-template-default,single,single-post,postid-19727,single-format-standard,bridge-core-2.0.8,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-19.5,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Jeśli nie celiakia, to co?

Jeśli nie celiakia, to co?

Zaburzenia dotyczące podaży glutenu większości z nas kojarzą się z celiakią. Choroba ta w rzeczywistości występuje najrzadziej ze wszystkich schorzeń związanych ze spożyciem glutenu.

Możemy wyróżnić ich trzy rodza​je: celiakię, nadwrażliwość na gluten oraz alergie na pszenicę. Celiakia (nietolerancja glutenu) jest przewlekłą chorobą o podłożu autoimmunologicznym spowodowanym podażą glutenu. Zgodnie z najnowszymi badaniami epidemiologicznymi na to schorzenie cierpi na świecie ok. 1% populacji. Diagnostyka celiakii bazuje głównie na testach immunologicznych, genetycznych oraz biopsji kosmków jelitowych.

Do najczęstszych objawów nadwrażliwości należą: biegunka, zahamowany wzrost, niezdiagnozowany ból oraz niedokrwistość. Nadwrażliwość na gluten zazwyczaj objawia się w bardzo różnorodny sposób. Osoby cierpiące na to schorzenie mogą zaobserwować u siebie m.in.: bóle brzucha, biegunkę, nudności, utratę masy ciała, wzdęcia, ból głowy, ból kości i stawów, skurcze mięśni, drętwienie rąk i nóg, przewlekłe zmęczenie, niedokrwistość, zaburzenia koncentracji, depresję, nadpobudliwość, ataksje, przewlekłe wrzodziejące zapalenie jamy ustnej. W związku z tak dużą rozbieżnością objawów, diagnostyka nadwrażliwości jest bardzo trudna, a głównym potwierdzeniem diagnozy jest test odstawienia z diety produktów zawierających gluten. Należy wspomnieć, iż nadwrażliwość na gluten jest często mylona z nietolerancją glutenu (celiakią), stanowi ona jednak osobną jednostkę chorobową występującą nawet do sześciu razy częściej niż celiakia.

Ostatnim rodzajem schorzenia jest alergia na pszenicę. Podłoże tej choroby jest bardzo podobne do większości alergii pokarmowych i może być również w ten sposób diagnozowane. Pszenica zawiera wiele alergenów, które mogą wywołać odpowiedź ze strony układu immunologicznego. Do tej grupy należą również glutenina i gliadyna, czyli białka wchodzące w skład glutenu.

Źródło: Maureen M Leonard, Brintha Vasagar, Clinical and Experimental Gastroenterology 2014:7
autyzm chudnięcie depresja epigenom epigenetyka dieta dydpepsja foliany FTO genetyka genom gluten indywidualizacja jelita kwas foliowy mikroflora  MTHFR neurodegeneracyjne nowotwory nutrigenetyka  nutrigenomika odchudzanie  rak  SIBO sportowiec żywienie