Jedzenie w depresji czyli poproszę dwa grzyby w barszcz dla dobrego nastroju. - Dietetyk Szczecin - Dietetica - Move Your Genes
18148
post-template-default,single,single-post,postid-18148,single-format-standard,bridge-core-2.0.8,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-19.5,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Jedzenie w depresji czyli poproszę dwa grzyby w barszcz dla dobrego nastroju.

Jedzenie w depresji czyli poproszę dwa grzyby w barszcz dla dobrego nastroju.

W tym wpisie pokażę jak wiedza dietetyka może się przydać do wsparcia terapii osoby z depresją. Wykażę jak bardzo pomocne w terapii żywieniowej mogą być grzyby i smaczne potrawy z nich wykonane.

Co pomaga w terapii depresji oprócz leków czy ziół o których pisałam niedawno?

https://dietetica.com.pl/blog/jak-pomoc-osobie-w-depresji-7-najwazniejszych-elementow-diety-i-7-najwazniejszych-surowcow-roslinnych-skutecznych-w-terapii.html

Grzyby proszę Państwa, grzyby. Grzyby to prawdziwa superfood dla mózgu – zawierają szereg składników stymulujących jego pracę, jak również zawierają cenny błonnik wspierający  pracę mikrobioty jelitowej.

Grzyby mają w swoim składzie same dobro – chociażby witaminy z grupy B (tiamina, pirydoksyna,  ryboflawina, biotyna), które zapobiegają nadmiernemu utlenianiu błon komórkowych otaczających komórki nerwowe, jak również są niezbędne do syntezy neurotransmiterów. W grzybach, znajdziemy też witaminy – zmiatacze wolnych rodników: witaminę C i tokoferole. W których gatunkach jest ich sporo? W dostępnej w każdym warzywniaku  pieczarce.

Grzyby, są znakomitym źródłem cennych dla układu nerwowego mikroelementów: cynku, selenu i miedzi. Wspomniane pierwiastki znajdziemy w niemal każdym grzybie jadalnym, największą zawartość tych mikroelementów znajdziecie Państwo w:

  • A. biosporus (pieczaraka),
  • C. cibarius  (kurka),
  • M. procera (czubajka kania- sowa).

Świetnym grzybem, pełnym wspomnianych  mikroelementów jest  C. cibarius  czyli pieprznik jadalny (tak, tak – nasza poczciwa kurka).

Badania osób starszych pokazały, że u wielu z nich problem z nastrojem jest nasilony z powodu niedoboru cynku i magnezu. Niedobory tych pierwiastków pogarszają koncentrację, zdolność do kojarzenia i zapamiętywania. Znacie kogoś kto nie lubi potrawy z dobrze przygotowanych grzybów? Ja na pewno nie.

Jak żywienie wpływa na zdrowie psychiczne?

Z poprzednio zamieszczonych wpisów,  dowiedzieliście się Państwo, iż dieta osoby z depresją powinna być dietą przeciwzapalną. Poprawę nastroju u osób stosujących taką dietę wykazano szczególnie w grupie kobiet, u których spożywanie składników przeciwzapalnych ogranicza znamiennie ryzyko pojawienia się depresji.  W poprzednich wpisach, napisałam również o diecie śródziemnomorskiej jako tej, która poprzez bogactwo składników antyzapalnych i błonnika sprzyja chorym.

Okazuje się, że niektóre grzyby mają potężną moc antyoksydacyjną! Takim antyoksydacyjnym mocarzem jest Imleria badia czyli podgrzybek brunatny.  Zawarte w nim  związki fenolowe (głównie kwasy protokatechowe, p-hydroksybenzoesowe, cynamonowe i p-kumarynowe) osiągają zawrotną wartość 48,3 mg / kg suchej masy!

Wysokie stężenie  jednego z najbardziej aktywnych „grzybowych” przeciwutleniaczy – kwasu kawowego (około 15 μg/g suchej masy g d.w.)  znaleziono w kurkach, borowiku szlachetnym, pieczarce i innych już mniej znanych, a rosnących w naszych lasach grzybach jak  Calocybe gambosa (gąsiennica wisenna), występujący endemicznie na Śląsku Hygrophorus marzuolus (wodnicha marcowa) i Lactarius deliciosus (mleczaj rydz).

Koncentrując się na temacie dostępnych na naszym rynku grzybów,  oraz na odpowiedzi na pytanie „co jeść w depresji” z całą stanowczością wskazuję grzyby zawierające związki indolowe:  melatoninę, tryptofan i 5 hydroksytryptofan – te 2 ostanie związki są bezpośrednimi prekursorami serotoniny!

Pewnie mało kto z Państwa wie, że pieprznik jadalny (kurka) jest grzybem o wysokiej zawartości serotoniny – 17,6 mg / 100 g suchej masy. Oprócz serotoniny, kurka zawiera wpływające pozytywnie na pracę mózgu: melatoninę, tryptofan, 5-hydroksy-L-tryptofan, 5-metylotryptofan, indol  i indolo-3-acetonitryl.

Oprócz kurek, grzybami o dużej zawartości indoli (L-tryptofanu, 5-hydroksy-L-tryptofanu, melatoniny, serotoniny, tryptaminy i 5-metylotryptaminy), po które powinny sięgać osoby dbające o swoje zdrowie psychiczne są: boczniaki – cytrynowy i mikołajkowy, pieczarka dwuzarodnikowa (brązowa); mleczaj rydz; koźlarz babka, gąska zielona, opieńka miodowa.

UWAGA! Część ze wspomnianych powyżej grzybów, ma podobne do siebie trujące odpowiedniki – należy bardzo uważać przy ich zbieraniu

Jak pomóc osobie w depresji?

Przede wszystkim, poprzez nie zaniedbywanie wizyt u lekarza specjalisty. Ale na co dzień można pomóc poprzez serwowanie choremu smacznej diety śródziemnomorskiej, w której nie powinno zabraknąć grzybów. Każdy ma swoje tajne i sprawdzone receptury. W moim domu,  grzyby „pochłaniane są” w bardzo dużych ilościach. W przyszłości, postaram się przygotować dla Państwa coś pysznego w oparciu o grzyby o dużej mocy terapeutycznej.

Już życzę smacznego.

Photo by Nick Grappone on Unsplash

Na podstawie

Food Chem. 2018 Mar 15;243:373-381. doi: 10.1016/j.foodchem.2017.09.149. Epub 2017 Sep 30.

Muszyńska, B., Kała, K., Firlej, A., & Sułkowska-Ziaja, K. (2016). Cantharellus cibarius –culinary-medicinal mushroom content and biological activity. Acta PoloniaePharmaceutica –. Drug Research, 73, 589–598.

Muszyńska, B., Kała, K., Sułkowska-Ziaja, K., Krakowska, A., & Opoka, W. (2016). Agaricus bisporus and its in vitro culture as a source of indole compounds released into artificial digestive juices. Food Chemistry, 199, 509–515.
Muszyńska, B., & Sułkowska-Ziaja, K. (2012). Analysis of indole compounds in edible Basidiomycota species after thermal processing. Food Chemistry, 132, 455–459.
Muszyńska, B., Sułkowska-Ziaja, K., & Ekiert, H. (2013). Phenolic acids in selected edible Basidiomycota species: Armillaria mellea, Boletus badius, Boletus edulis, Cantharellus cibarius, Lactarius deliciosus and Pleurotus ostreatus. Acta Scientiarum Polonorum – Hortorum Cultus, 12, 107–116.
Muszyńska, B., Sułkowska-Ziaja, K., & Wójcik, A. (2013). Levels of physiologically active indole derivatives in the fruiting bodies of some edible mushrooms (Basidiomycota)before and after thermal processing. Mycoscience, 54, 321–326