„Jedna zupa, trzy dania” -poznajcie dietę Washoku, która pomaga w redukcji stłuszczenia wątroby. A może probiotyk do tego?
20417
post-template-default,single,single-post,postid-20417,single-format-standard,bridge-core-3.0.1,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.5.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-28.6,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

„Jedna zupa, trzy dania” -poznajcie dietę Washoku, która pomaga w redukcji stłuszczenia wątroby. A może probiotyk do tego?

„Jedna zupa, trzy dania” -poznajcie dietę Washoku, która pomaga w redukcji stłuszczenia wątroby. A może probiotyk do tego?

W niealkoholowej chorobie stłuszczeniowej wątroby (NAFLD)najważniejsze jest żeby schudnąć! Nawet niewielka redukcja wyjściowej masy ciała rzędu – 5% (w praktyce 1-2 kilo) daje wspaniałe rezultaty – cofnięcie się stłuszczenia wątroby o ponad 10%!. A kiedy pacjent straci 10% procent wyjściowej masy ciała – wyniki są wprost niewiarygodne – cofając stłuszczenie o ponad 60% (2-3).

Oczywiście żeby schudnąć trzeba się ograniczać. Najważniejsze są ograniczenia kaloryczności diety. Zgodnie w wytycznymi mogą sięgać między 500 a 1000 kcal w stosunku do całkowitego zapotrzebowania kalorycznego ( oczywiście restrykcje kaloryczne nie dotyczą szczupłych pacjentów ze stłuszczeniem wątroby) (3). Pamiętajmy ze mamy trzy sposoby które prowadzą do  edukcji masy ciała – ograniczenie jakiegoś składnika w diecie ( np. dieta niskotłuszczowa), ograniczenie czasu w którym jemy ( np. przedłużone posty), ograniczenie grup żywności ( np. niezdrowych produktów w diecie typu śródziemnomorskiego). Pisałam o tym tu:

Jak się żywić w niealkoholowym stłuszczeniu wątroby?

https://www.dietetica.com.pl/blog/dieta-dla-osoby-z-nafld-przykladowy-dzien/

I właśnie dieta typu śródziemnomorskiego, ze względu na jej dużą różnorodność i bardzo łatwe do wykluczenia produkty ( zawierające dużą ilość cukrów prostych, utwardzanych tłuszczów itd. )

O diecie typu śródziemnomorskiego mówiłam na XIX Kongresie Towarzystwa Gastrologii Katowice. Sporo nowości także było w Rzymie na 11 Konferencji poświęconej Żywieniu i Probiotykoterapii @ Probiotic, prebiotic and new foods, nutroceuticals and botanic for nutrition and human .

Więciej o diecie śródzemnomorskiej mówię tu:

Dziś chce Wam pokazać ciekawostkę – dietę Washoku czyli tradycyjną dietę Japonii, która  w

2013 r została dodana do listy niematerialnych dziedzictwa kulturowego przez Organizację Narodów Zjednoczonych (1).

Tę dietę można opisać jednym prostym zdaniem „Jedna zupa I trzy dania”. To podstawowy styl diety Washoku.

Oczywiście podobnie jak dieta śródziemnomorska także ta dieta jest dietą bardzo prostą i opartą głównie na produktach roślinnych. Typowy skład diety to zupa i kilku dań  dodatkowych . Oczywiście jak zawsze diabeł tkwi w szczegółach – a te zakładają dużą różnorodność i podobnie jak w diecie śródziemnomorskiej bardzo wysokie spożycie warzyw, owoców, wodorostów, ryżu i soi.

Kolejna żelazna zasada tej diety to zjadanie małych porcji, ale bardzo różnorodnych produktów i co ważne niskokalorycznych pokarmów. Ta strategia przyczynia się do sytości i pomaga uniknąć przejadania się.

Kolejnym ważnym elementem zdrowej diety Washoku są grzyby. Badacze uważają że wysokie spożycie grzybów może być uważane za wskaźnik zdrowej diety.

(w Japonii Lentinula edodes, Flammulina velutipes, i Hypsizygus marmoreus).

U nas najlepsze są te które rosną u nas – posłuchajcie o tym tu:

Mamy świetne wyniki opisujące jak w praktyce sprawdza się dieta Washoku. Badania przeprowadzono w grupie 281 mężczyzn ze stłuszczeniem wątroby, u których zidentyfikowano trzy wzorce żywieniowe: wzorzec zdrowy (stosowanie diety Washoku), wzorzec zachodni i wzorzec przekąsek. Oczywiście wzorzec Washoku zmniejszał ryzyko NAFLD ponad czterokrotnie ( 0.47, 95% confidence interval: 0.25–0.91). Jak żywili się mężczyźni stosujący te tradycyjne przepisy diety Washoku? Wzorzec obejmował częste spożywanie wodorostów morskich, ale także warzyw, grzybów, nasion roślin strączkowych oraz skrobiowych warzyw (ale w towarzystwie błonnika) czyli ziemniaków i skrobi.

Czy wzorzec Washoku można przełożyć na specyfikę żywienia w naszym kraju?

Moim zdaniem tylko częściowo – jemy zupy, lubimy grzyby ale problemem są małe objętościowo posiłki. Raczej wybieramy (tłumacząc się pracą, brakiem czasu itd.) wzorzec jedzenia 2-3 OBFITYCH posiłków , z bardzo kaloryczną kolacją. A to zaprzecza regułom wzorca Washoku.

Swoją drogą, co mówiła babcia?„ Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem a kolację oddaj wrogowi.”

Na koniec parę słów o probiotykoterapii.

Jest jednym z najważniejszych elementów wspierających terapię pacjenta z NAFLD a to za sprawa mikrobiomu jelitowego pacjentów ze stłuszczoną wątrobą (4-5).

Oczywiście są padania które pokazują ze stosowanie pro, pre i postbiotykoterii przenosi konkretne efekty (4, 5). Ja stosuję mieszaninę szczepów Lactococcus lactis Rosell® – 1058, Lactobacillus casei Rosell® – 215, Lactobacillus helveticus Rosell® – 52, Bifidobacterium bifidum Rosell® – 71. To dostępny od paru lat produkt Sanprobi 4 Enteric .

Efekty probiotykoterpii stosowanej w cyklu pulsacyjnym są wspaniałe i pozwalają pacjentom rozstać się z bólami brzucha i dyskomfortem trawiennym towarzyszącym terapii dietetycznej osób ze stłuszczoną wątrobą.

Więcej o tym jak przyjmować probiotyki mówię o tym tu:

 

Rozmowa o probiotykoterpii z ekspertem dr Igorem Łoniewskim tu:

A dla profesjonalistów pragnących poszerzyć wiedze o Sanprobi 4 Enteric  polecam artykuł we Współczesne dietetyce

file:///C:/Users/Ewa/Downloads/monografia-sanproi-4-enteric.pdf

 

Słowa kluczowe: Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby, Dieta, Wątroba, Otyłość, Spożycie żywności, Washoku

 

1.Chihiro Nakashita, Lu Xi , Yasushi Inoue , Ryota Kabura et al , Impact of dietary compositions and patterns on the prevalence of nonalcoholic fatty liver disease in Japanese men: a cross-sectional study. Nakashita et al. BMC Gastroenterol (2021) 21:342 https://doi.org/10.1186/s12876-021-01919-x

2.Manuel Romero-Gómez , Shira Zelber-Sagi , Michael Trenell. Treatment of NAFLD with diet, physical activity and exercise Journal of Hepatology 2017 vol. 67 j 829–846

3.Lifestyle Modification in NAFLD:NASH – Facts and Figures JHEP Reports 2019  vol. 1 ,  468–479

4.Hu H at al Intestinal microbiome and NAFLD: molecular insights and therapeutic perspectives J Gastroenterol . 2020 Feb;55(2):142-158. doi: 10.1007/s00535-019-01649-8.Epub 2019 Dec 16

5.Perumpail BJ, Li AA, John N, Sallam S, Shah ND, Kwong W, Cholankeril G, Kim D, Ahmed A. The Therapeutic Implications of the Gut Microbiome and Probiotics in Patients with NAFLD Diseases . 2019 Feb 25;7(1):27. doi: 10.3390/diseases7010027.

Photo by Jia Ye on Unsplash