28 gru Jarmuż z wędzonym tofu
Letnia aura nas nie opuszcza, dlatego mamy dla Was coś lekkiego, co zasmakuje nawet mięsożercom – tofu z jarmużem i skorką cytryny. Przygotowanie, jak zwykle, niecałe 20 minut
Skladniki: 1 wędzone tofu, 4 garście jarmużu, makaron tagliatelle (glutenowy/bezglutenowy kukurydziany), 1 cytryna, kubeczek pomidorków cherry, pół łyżeczki chili, 2 łyżki oliwy, 2 łyżki zielonego pesto, 2 ząbki czosnku, sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania: Na początku wstawiamy makaron i parzymy dokładnie cytrynę. Następnie na rozgrzaną oliwę wsypujemy chili, pokrojony czosnek, sól oraz pieprz, po ok. 10 sekundach dorzucamy pokrojone w kostkę tofu. Tofu smażymy aż się zarumieni. W tym czasie kroimy pomidorki i rwiemy na małe kawałki jarmuż. Jarmuż warto przelać wrzątkiem, aby zmiękł (można użyć wody po makaronie). Na koniec przygotowujemy sos: wyciskamy pół cytryny, dodajemy pesto i startą skórkę z całej cytryny. Jarmuż, makaron, sos i tofu łączymy w garnku po makaronie. Wykładamy na talerz a na wierzch dodajemy pokrojone pomidorki.
gotowała dla Was dr Dominika Maciejewska