Jarmuż z wędzonym tofu
19056
post-template-default,single,single-post,postid-19056,single-format-standard,bridge-core-3.0.1,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.5.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-28.6,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Jarmuż z wędzonym tofu

Jarmuż z wędzonym tofu

Letnia aura nas nie opuszcza, dlatego mamy dla Was coś lekkiego, co zasmakuje nawet mięsożercom – tofu z jarmużem i skorką cytryny. Przygotowanie, jak zwykle, niecałe 20 minut

Skladniki: 1 wędzone tofu, 4 garście jarmużu, makaron tagliatelle (glutenowy/bezglutenowy kukurydziany), 1 cytryna, kubeczek pomidorków cherry, pół łyżeczki chili, 2 łyżki oliwy, 2 łyżki zielonego pesto, 2 ząbki czosnku, sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania: Na początku wstawiamy makaron i parzymy dokładnie cytrynę. Następnie na rozgrzaną oliwę wsypujemy chili, pokrojony czosnek, sól oraz pieprz, po ok. 10 sekundach dorzucamy pokrojone w kostkę tofu. Tofu smażymy aż się zarumieni. W tym czasie kroimy pomidorki i rwiemy na małe kawałki jarmuż. Jarmuż warto przelać wrzątkiem, aby zmiękł (można użyć wody po makaronie). Na koniec przygotowujemy sos: wyciskamy pół cytryny, dodajemy pesto i startą skórkę z całej cytryny. Jarmuż, makaron, sos i tofu łączymy w garnku po makaronie. Wykładamy na talerz a na wierzch dodajemy pokrojone pomidorki.

gotowała dla Was dr Dominika Maciejewska