Jak żywić osobę z drożdżycą zgodnie z Evidence based medicine (EBM)? )? Przepis na Chleb sodowy zalecany w terapii drożdżycy
18567
post-template-default,single,single-post,postid-18567,single-format-standard,bridge-core-3.0.1,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.5.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-28.6,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Jak żywić osobę z drożdżycą zgodnie z Evidence based medicine (EBM)? )? Przepis na Chleb sodowy zalecany w terapii drożdżycy

Jak żywić osobę z drożdżycą zgodnie z Evidence based medicine (EBM)? )? Przepis na Chleb sodowy zalecany w terapii drożdżycy

Drożdżyca i EBM i….. od razu mamy problem. Bo choć temat jest często podejmowany przez wielu blogerów dietetycznych to właściwie nie wiadomo jakimi kryteriami kierują się przy formułowaniu zaleceń. Bo rzetelnych badań jak na lekarstwo. A to co wiemy, ma już swoje lata ponieważ jedna z niewielu prac dotyczących żywienia w drożdżycy została opublikowana w 2005 na łamach Eur J Gastroenterol Hepatol

W 2005 roku Heiko Santelmann i John McLaren Howard opublikowali przekrojową pracę dotyczącą diagnostyki i żywienia osób z drożdżycą. Od tej publikacji minęło wiele czasu ale właściwie nikt nie dodał nic co by w istotny sposób zmieniło dotychczasową wiedzą . Zajrzymy więc  do pracy Santelmanna i Howarda.

Po pierwsze dr H Santelmann dodał do pracy prostą ankietę  przybliżającą  odpowiedź czy mamy do czynienia z drożdyżycą czy nie . Spójrzmy na pytania zawarte w kwestionariusz

Kwestionariusz dotyczący dolegliwości powiązanych z grzybicą

    Tak Nie
1 Czy w kiedykolwiek w  czasie swojego życia przyjąłeś antybiotyki o szerokim spektrum działania?

 

0 3
2 Czy przyjmowałeś tetracyklinę lub inne antybiotyki o  szerokim spektrum

przez  miesiąc lub dłużej?

0 3
3 Czy Twoje objawy nasilają się  w wilgotne, duszne dni lub gdy przebywasz w zatęchłych pomieszczeniach?

 

0 3
4 Czy masz wyraźne mocne pragnienie zjedzenia produktów słodkich? 0 3
5 Czy masz poczucie  „suchości (wysuszenia)”?    
   

okazjonalne / łagodne symptomy

  1
                                                częste / umiarkowanie nasilone   2
                                               poważne / bardzo nasilone    
6 Czy przeszkadza Ci pieczenie pochwy, swędzenie lub upławy (w przypadku mężczyzny czy ma podobne objawy dotyczące penisa?    
   

okazjonalne / łagodne symptomy

  1
                                                częste / umiarkowanie nasilone   2
                                               poważne / bardzo nasilone   3
7 Czy niepokoi Cię palenie, swędzenie lub łzawienie oczu    
   

okazjonalne / łagodne symptomy

  1
                                                częste / umiarkowanie nasilone   2
                                               poważne / bardzo nasilone   3
                                                    Suma    

 

 

Wynik 0-3 = drożdżyca jest mało prawdopodobna

Wynik 4-9 =  drożdżyca prawdopodobna

Wynik 10-21 = drożdżyca prawie pewna

Po wykonaniu tego testu zyskujemy informację czy symptomy są niepokojące i czy powinniśmy szukać dalszej pomocy u lekarza.

Jaka dieta została zaproponowana przez  Santelmanna i Howarda. 

ŻYWNOŚĆ której należy unikać

Cukier – w słodzie, miodzie, syropie klonowym i słodzonym jedzeniu, na przykład napoje gazowane (napoje gazowane) i  likiery owocowe, lody, ciasta, ciastka, ciasta, ciastka, bułeczki, czekolada, słodycze i cukierki, guma do żucia, gotowe słodzone śniadanie, zboża, owoce i warzywa w puszkach oraz słodkie ziemniaki.

Drożdże – w pieczywie, bułkach, mieszankach chlebowych, bułce tartej, budyniu chlebowym, farszu chlebowym, tortille, zakwasie, piwie, piwowarskie drożdże, sfermentowany sos sojowy, marynaty, syrop na kaszel, napoje alkoholowe, sos sojowy, suplementy diety zawierające drożdże.

Produkty zawierające pleśnie  – zawarte w tłuszczu sojowym (oraz margarynie  i olejach na bazie tłuszczu sojowego), occie (musztarda, dressing, ketchup, pikle, itp.) Wędzone mięso,ryby wędzone, pieczarki, ser, nieoczyszczony sok pomarańczowy, konserwant  E 330-333 (kwas cytrynowy).

Cukier mleczny (laktoza) – w mleku i przetworach mlecznych takich jak jogurt, kwaśna śmietana, mleczne słodycze i cukier mleczny (= laktoza) jako składnik gotowych produktów spożywczych i tabletki zawierające laktozę.

Leki – takie jak antybiotyki (penicylina itp.), Prednizon, czy leki przeciwhistaminowe (tabletki alergiczne) uwaga nie można ich odstawiać bez konsultacji z lekarzem .

 

ŻYWNOŚĆ, KTÓRA MOŻNA JEŚĆ

• Mięso, ryby, jaja, kurczaki (ale nie marynowane)

• Wszystkie warzywa (świeże i mrożone), ziemniaki, kiełki (jeśli nie są mączne)

• Ryż, ziarno, mąka, makaron

• Owoce (świeże i mrożone), maksymalnie około  (250 g) dziennie. (Unikać: winogron, śliwek i dojrzałych owoców, takich jak banany z brązowymi plamami i miękkie gruszki, które zawierają dużo fruktozy.)

• Chleb sodowy, pieczywo chrupkie bez drożdży i słodu, ciastka ryżowe

• Masło, margaryna bez oleju sojowego

• Orzechy i nasiona

• Małe ilości mleka, na przykład w chlebie; ser topiony; mleko sojowe; mleko ryżowe

• Świeżo wyciśnięty sok, (musująca) woda, herbata ziołowa bez formy, kilka filiżanek czarnej herbaty i kawy, gin i wódka.

• Bezcukrowy popcorn, chipsy ziemniaczane (należy unikać oleju sojowego)

• Sztuczne słodziki, takie jak aspartam, sacharyna i ksylitol.

Przepis na chleb sodowy (modyfikacja przepisu ze blogu Ketoreva)

Składniki na 1 mały chleb

4 jaja,

30 g kokosowej mąki,

2 łyżeczki sodki oczyszczonej ,

50 g  mieszaniny w równych proporcjach inuliny, babki płesznik i siemiena lnianego) ,

100 g kokosowego oleju,

30 g mąki gryczanej,

1/3 szklanki gazowanej wody mienrealnej.

Wykonanie

Jajko wbić do miski i zmiksować dodając powoli składniki . Roztopić olej kokosowy. Całość wyrobić na jednolitą masę, jeśli konsystencja jest zbyt „betonowa” dodać wodę gazowaną

Można posypać wierzch, np. makiem i sezamem. Piec ok. godziny w 195 stopniach

żródło: Eur J Gastroenterol Hepatol 2005; 17(1): 21-26
Pisała dla Was Ewa Stachowska

piekły: Ewa i Zosia Stachowskie