28 gru Jak żywić osobę z chorobą Parkinsona?
Coraz więcej wskazuje na to u podłoża chorób neurodegeneracyjnych takich jak choroba Parkinsona (PD) leży stan zapalny układu nerwowego. Ostatnie dowody sugerują, że za zapalenie może być odpowiedzialny mikrobiom jelitowy i istniejąca w naszym organizmie dwukierunkowa komunikacja między ośrodkowym i jelitowym układem nerwowym, tzw. „oś jelito-mózg”. A jeśli tak, to dieta może mieć kluczowe znaczenie dla terapii osób z PD.
Może to się wydawać dla wielu osób nieprawdopodobne ale codzienna „praca” widelcem może przynieść wiele korzyści dla chorego. Z drugiej strony może też być prawdziwą katastrofą jeśli to co znajduje się na przysłowiowym widelcu jest bardzo nieodpowiednie.
A co jest odpowiednie?
Wiemy, że terapie oparte na prawidłowym żywieniu mogą korzystnie modulować skład bakterii jelitowych i poprawiać integralność nabłonka jelitowego a także zmniejszać odpowiedz prozapalną.
Jak dietą jest tą właściwą?
Diety bogate w pre- i probiotyki, wielonienasycone kwasy tłuszczowe, fenole, w tym flawonoidy, i witaminy, takie jak dieta śródziemnomorska lub na bazie roślin dieta, może osłabiać przewlekłe stany zapalne i pozytywnie wpływać na objawy PD a nawet na postęp choroby.
A co jest odpowiednie?
Wiemy, że terapie oparte na prawidłowym żywieniu mogą korzystnie modulować skład bakterii jelitowych i poprawiać integralność nabłonka jelitowego a także zmniejszać odpowiedz prozapalną.
Jak dietą jest tą właściwą?
Diety bogate w pre- i probiotyki, wielonienasycone kwasy tłuszczowe, fenole, w tym flawonoidy, i witaminy, takie jak dieta śródziemnomorska lub na bazie roślin dieta, może osłabiać przewlekłe stany zapalne i pozytywnie wpływać na objawy PD a nawet na postęp choroby.
Do tego niezbędna jest zmiana stylu życia obejmująca stałą regularną aktywność fizyczną.
Kluczowe składniki diety:
1. Prebiotyki, takie jak galaktooligosacharydy (GOS) i fruktooligosacharydy które stymulują wzrost korzystnych mikroorganizmów jelitowych, takich jak bifidobakterie i bakterie mlekowe
2. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3
3.Roślinne związki fotochemiczne o właściwościach przeciwzapalnych i przeciwutleniających. Flawonoidy (występujące w wysokich stężeniach w herbacie, kakao, owocach jagodowych, jabłkach, czerwonym winie i soku pomarańczowym o 40% obniżały ryzyko PD u mężczyzn
4.Flawonoidy przeciwzapalne takie jak: Galusan epigallokatechiny ( zielona hrebata), rezweratlor ( min. winogrona, owoce jagodowe, orzeszki ziemne i inne)
5. Witamina D i B6
literatura Parkinson Dis, 2019 doi: 10.1155/2019/753572.