Jak żywić osobę z chorobą Parkinsona? - Dietetyk Szczecin - Dietetica - Move Your Genes
19014
post-template-default,single,single-post,postid-19014,single-format-standard,bridge-core-2.0.8,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-19.5,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Jak żywić osobę z chorobą Parkinsona?

Jak żywić osobę z chorobą Parkinsona?

Coraz więcej  wskazuje na to u  podłoża chorób neurodegeneracyjnych takich jak choroba Parkinsona (PD) leży stan zapalny układu nerwowego. Ostatnie dowody sugerują, że za zapalenie może być odpowiedzialny mikrobiom jelitowy i istniejąca w naszym organizmie dwukierunkowa komunikacja między ośrodkowym i jelitowym układem nerwowym, tzw. „oś jelito-mózg”. A jeśli tak, to dieta może mieć  kluczowe znaczenie dla terapii osób z PD.

Może to się wydawać dla wielu osób nieprawdopodobne ale codzienna „praca” widelcem może przynieść wiele korzyści dla chorego. Z drugiej strony może też być prawdziwą katastrofą jeśli to co znajduje się na przysłowiowym widelcu  jest bardzo nieodpowiednie.

A co jest odpowiednie?

Wiemy, że terapie oparte na prawidłowym żywieniu  mogą korzystnie modulować skład bakterii jelitowych i poprawiać integralność nabłonka jelitowego a także zmniejszać odpowiedz prozapalną.

Jak dietą jest tą właściwą?

Diety bogate w pre- i probiotyki, wielonienasycone kwasy tłuszczowe, fenole, w tym flawonoidy, i witaminy, takie jak dieta śródziemnomorska lub na bazie roślin dieta, może osłabiać przewlekłe stany zapalne i pozytywnie wpływać na objawy PD a nawet na postęp choroby.

A co jest odpowiednie?

Wiemy, że terapie oparte na prawidłowym żywieniu  mogą korzystnie modulować skład bakterii jelitowych i poprawiać integralność nabłonka jelitowego a także zmniejszać odpowiedz prozapalną.

Jak dietą jest tą właściwą?

Diety bogate w pre- i probiotyki, wielonienasycone kwasy tłuszczowe, fenole, w tym flawonoidy, i witaminy, takie jak dieta śródziemnomorska lub na bazie roślin dieta, może osłabiać przewlekłe stany zapalne i pozytywnie wpływać na objawy PD a nawet na postęp choroby.

Do tego niezbędna jest zmiana stylu życia obejmująca stałą regularną aktywność fizyczną.

Kluczowe składniki diety:

1. Prebiotyki, takie jak galaktooligosacharydy (GOS) i fruktooligosacharydy które stymulują wzrost korzystnych mikroorganizmów jelitowych, takich jak bifidobakterie i bakterie mlekowe

2. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe  omega-3

3.Roślinne związki fotochemiczne  o właściwościach przeciwzapalnych i przeciwutleniających. Flawonoidy (występujące w wysokich stężeniach w herbacie, kakao, owocach jagodowych, jabłkach, czerwonym winie i soku pomarańczowym o  40% obniżały  ryzyko PD u mężczyzn

4.Flawonoidy przeciwzapalne takie jak: Galusan epigallokatechiny ( zielona hrebata), rezweratlor ( min. winogrona, owoce jagodowe, orzeszki ziemne i inne)

5. Witamina D i B6

literatura Parkinson Dis, 2019 doi: 10.1155/2019/753572.

Foto:  Paula Vermeulen@paulavermeulen