
28 lis Jak zapobiegać złamaniom kości u sportowca z celiakią?
Posted at 21:57h
in niedobory - jak sobie pomóc
Niestety, celiakia jest równoznaczna ze zwiększonym ryzykiem osteoporozy i złamań. To realny i duży problem dla sportowca z celiakią. Gluten nasila problemy z wchłanianiem kluczowych pierwiastków, w tym wapnia niezbędnego do utrzymania struktury kości, dlatego złamania u sportowców są szczególnie częste.
Jeśli masz osteoporozę, powinieneś zwiększyć spożycie wapnia, magnezu i witaminy D.
- Dobre źródła wapnia: mleko i jego przetwory; warzywa kapustne: kapusta, brukselka, brokuły, jarmuż; rośliny strączkowe: soja, soczewica, fasola; drobno ościste ryby morskie jedzone ze szkieletem (np. szprotki); orzechy, migdały, nasiona słonecznika, maku, sezamu.
- Dobre źródła magnezu: kasza gryczana i jaglana, orzechy, migdały i nasiona roślin strączkowych, mięso, ciemnozielone warzywa.
- Dobre źródła witaminy D: tłuste ryby, masło, sery żółte, żółtka jaj.
Żeby dbać o kości, należy ograniczyć spożycie:
- Fosforu – należy zadbać o odpowiedni stosunek wapnia do fosforu. Uwaga na fosfor , który jest powszechnie stosowany jako dodatek do wielu produktów, co powoduje, że ilość tego pierwiastka w diecie jest zbyt duża. A to prowadzi do ograniczenia wchłaniania wapnia. Należy unikać produktów o wysokiej zawartości fosforu: przetwory mięsne, koncentraty spożywcze, napoje gazowane.
- Soli kuchennej – nadmiar sodu przyczynia się do nadmiernego wydalania wapnia z moczem.
- Kofeiny – jej nadmiar powoduje utratę wapnia z kości, dlatego należy kontrolować spożycie kawy, herbaty, kakao, napojów typu Cola.
- Cukru– jego duże spożycie przyczynia się do deficytu wapnia.
Źródło: „Celikia dieta bezglutenowa”