Jak wzmocnić układ immunologiczny za pomocą diety, jak samodzielnie przygotować organizm do obrony przed wirusem grypy czy COVID19 (Koronawirus).
18143
post-template-default,single,single-post,postid-18143,single-format-standard,bridge-core-3.0.1,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.5.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-28.6,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Jak wzmocnić układ immunologiczny za pomocą diety, jak samodzielnie przygotować organizm do obrony przed wirusem grypy czy COVID19 (Koronawirus).

Jak wzmocnić układ immunologiczny za pomocą diety, jak samodzielnie przygotować organizm do obrony przed wirusem grypy czy COVID19 (Koronawirus).

Dowiedz się, czy jest możliwym wzmocnienie układu odpornościowego (immunologicznego) za pomocą diety i czy można wzmacniać odporność działając na bakterie jelitowe. Jakie probiotyki wybrać, aby nasze starania odniosły sukces?

Porady w stylu Jak wzmocnić układ immunologiczny u dorosłych za pomocą diety  to bardzo gorący temat szczególnie w okresie zagrożenia pandemią np. wirusa grypy czy COVID19.  Pomysł podchwyciło wielu  „influencerów od zdrowia” nabijając statystyki oglądalności na ludzkim strachu. Ale czy możliwe jest wdrożenie jakiegoś prostego działania żeby lepiej zabezpieczyć się przed chorobą?

Czy w naszych sklepach lub ryneczkach są produkty wzmacniające organizm i zapobiegające infekcji?

Zdaniem naukowców  z Harvardu twierdzenie, że można  wzmocnić układ immunologiczny  działając wyłącznie za pomocą diety nie jest prawdą. Bo, bazując na wynikach badań naukowych możemy  powiedzieć że NIE da się w prosty sposób wpłynąć na układ immunologiczny. Powód? Układ odpornościowy jest właśnie układem, czyli czymś bardziej skomplikownym niż nam się na ogół wydaje.  Aby dobrze funkcjonować wymaga równowagi i harmonii. Co oznacza, że musimy na niego działać całościowo – nie tylko  dietą ale także snem, ruchem, radzeniem sobie ze stresem.

Oczywiście udowodniono, że dla „dobrej” pracy układu odpornościowego niezwykle ważne są pewne składniki diety. Kiedy ich brakuje w diecie albo są w niej  w zbyt małych ilościach, pojawiają się problemy zdrowotne. Szkopuł w tym, że badania były prowadzone w  określonych grupach: wśród osób starszych, niedożywionych, leczonych za pomocą specyficznych leków czy terapii. Co na wzmocnienie układu immunologicznego u takich osób?  Do takich niezbędnych składników diety, których niedobory zmniejszają szanse na powrót do zdrowia należy białko, niektóre aminokwasy (glutamina) oraz minerały (cynk, selen). Dieta bogato białkowa poprawia pracę  układu odpornościowego (wzrasta  całkowita liczba limfocytów (CCL) we krwi). To jest powód, dla którego odzywki białkowe są zalecane w chorobach prowadzących do wyniszczenia( radioterapia, chemioterapia w terapii chorób  nowotworowych, duże zabiegi chirurgiczne, oparzenia).

 A co na wirusa np. koranowirusa? 
Tu tak prostej odpowiedzi nie ma. Nie udowodniono bezpośredniego związku między stylem życia a funkcją układu immunologicznego. Za to nikt nie ma wątpliwości, że istnieją zasady dotyczące prozdrowotengo stylu życia. Ich wprowadzenie może przyczynić się do poprawy funkcji układu immunologicznego.
Styl życia wpływający pozytywnie na układ odpornościowy obejmuje zasady:

Nie pal

Jedz  owoce i warzywa,
Regularnie ćwicz,
Utrzymuj prawidłową wagę,
Jeśli pijesz alkohol, pij z umiarem,
Dobrze się wysypiaj,
Podejmij kroki w celu uniknięcia infekcji, takie jak częste mycie rąk i dokładne gotowanie mięsa,
Staraj się minimalizować skutki stresu

 

Co zabija wirusy czyli  jaka dieta może wzmocnić twój układ odpornościowy?

Bez wątpienia składowe  układu odpornościowego potrzebują dobrze zbilansowanego, regularnego odżywiania. Naukowcy od dawna wiedzą, że ludzie żyjący w biedzie i niedożywieni są bardziej podatni na  choroby zakaźne.

Istnieją dowody na to, że niedobory mikroelementów – cynku, selenu, żelaza, miedzi, kwasu foliowego i witamin A, B6, C i E  potrafią osłabić  odpowiedz immunologiczną.

Jeśli podejrzewasz, że w  Twojej diecie brakuje wymienionych mikroelementów i witamin  (być może na przykład nie lubisz warzyw) jakimś rozwiązaniem jest przyjmowanie suplementów multiwitaminowych i mineralnych. Nie zaleca się natomiast stosowania dużych dawek witamin.

Spójrzmy na normy z 2017 wydane przez Instytut Żywności i Żywienia dotyczący rekomendowanych źródeł tych związków mineralnych i witamin:

 

  źródła  zalecane spożycie (RDA )
cynk mięso, sery podpuszczkowe, jaja , ciemne pieczywo ,kasze Mężczyźni 11 mg

Kobiety 8 mg

miedź wątróbka i inne podroby

zarodki pszenne, owies (płatki), kakao, nasiona słonecznika, woda (miedziane naczynia)

Mężczyźni 0,9 mg

Kobiety 0,9 mg

żelazo podroby (wątroba, nerki)mięso, jaja, ciemnie pieczywo, Mężczyźni 10 mg

Kobiety 18-10 mg

selen podroby (wątroba, nerki)mięso ( w zależności od paszy), jaja, ryby skorupiaki, orzechy, grzyby, rośliny strączkowe , czosnek Mężczyźni 55 ug

Kobiety 55ug

witamina A warzywa i owoce ( marchew, natka pietruszki, jarmuż, szpinak, brokuły; brzoskwinie , morele)mleko i jego przetwory, jaja, masło, podroby (serca, wątroby) Mężczyźni 900 ug równoważnika retinolu na dobę

Kobiety 700-1300 ug równoważnika retinolu na dobę

 

Witamina E (niedobory rzadko obserwowane w dobrze u dobrze odżywionych osób) produkty pochodzenia roślinnego – zbożowe, orzechy, warzywa. Mężczyźni 10 mg równoważnika alfa tokoferolu dobę

Kobiety  8-11 mg równoważnika alfa tokoferolu dobę

Witamina C  (brakuje badań populacyjnych Polaków) czarne porzeczki, natka pietruszki, kiwi, czerwona papryka, warzywa kapustne, truskawki, owoce cytrusowe Mężczyźni 90 mg na dobę

Kobiety  75-120 mg na dobę

Witamina B6

(badania wskazują na przekroczenie norm spożycia w wielu grupach)

Ryby (łosoś, makrela, pstrąg), mięso, podroby; roślinne źródła- rośliny strączkowe, orzechy, nasiona, produkty zbożowe, kiełki, brązowy ryż Mężczyźni 1,3- 1,8 mg na dobę

Kobiety  1,3 – 2,0 mg na dobę

 

 

Probiotyki na odporność czyli czy bakterie jelitowe mogą nam pomóc w infekcji wirusowej?

Mikrobiota jelitowa działa jak broń obosieczna – bo z jednej strony wirusy potrafią wykorzystać bakterie do rozpoczęcia swojej ekspansji (po zainfekowaniu wykorzystują komórkę bakterii jak miejsce, w którym zaczynają się swobodnie namnażać), z drugiej strony mikrobiota jelitowa może tłumić skutki infekcji wirusowej. Wykazano, że bakterie mlekowe (Lactobacillus) są w stanie zmniejszyć zjadliwość  np. wirusa pęcherzykowego zapalenia jamy ustnej (VSV) poprzez bezpośrednie wiązanie się z wirusem i blokowanie procesu jego wnikania do komórek gospodarza. Jedna z bakterii jelitowych Enterococcus faecium ma umiejętność wychwytywania wirusa grupy w  przewodzie pokarmowym i unicestwiania go!

Co zabija wirusy? Nasza mikrobiota  jelitowa wytwarza różne związki o działaniu przeciwdrobnoustrojowym, czyli takie które mogą zapobiec infekcji wirusowej.  Takim metabolitami są liposacharyd S  (LPS),  który może wiązać i destabilizować wirusy grypy.  Białko wiążące macierz pozakomórkową wytwarzane przez Staphylococcus epidermidis, bakterię która „rośnie” w jamie nosowej. To białko może wiązać się z wirusem grypy i w ten sposób blokować dalszą infekcję wirusową.
Nie tylko mikrobiota jelitowa jest wirusobójcza. Także bakterie bytujące w pochwie wytwarzające kwas mlekowy i nadtlenek wodoru (wszyskie gatunki Lactobacillus) zakwaszając produkowanym przez siebie kwasem mlekowym środowisko pochwy  wirusa opryszczki (HSV-2)!
Probiotyki i prabiotyki. Czy mogą pomóc na odporność?
Metaanaliza  z 2017pokazała że probiotyki i prebiotyki (błonnik roślinny) skutecznie poprawiały funkcje ukł odpornościowego  (tzw.immunogenność) u osób dorosłych zaszczepionych przeciw grypie.
Jakie gatunki bakterii probiotycznych  były  badanie i wykorzystane do tego celu? Z rodzaju  Lactobacillus – takie gatunki jak  Lactobacillus plantarum, Lactobacillus casei, Lactobacillus fermentum, Lactobacillus rhamnosus GG, czy Lactobacillus paracasei. Innym rodzajem bakterii są poczciwe  Bifidobacterium:   Bifidobacterium animalis ssp.
Prebiotyki, które użyto dla wsparcia bakterii probiotycznych  to fruktooligosacharydy ( dobre źródła tego włókna to- karczoch jerozolimski, cebuli, porach, ziarnach i miód),   galaktooligosacharydy (soczewica, ciecierzyca / hummus, zielony groszek, fasolka lima, fasola zwyczajna), inulina ( cykoria, cebula, pory, czosnek, banany, szparagi i karczochy), i oligofruktoza (Yakon).
Czas trwania suplementacji wynosił od 2 do 28 tygodni, średnio 7 tygodni probiotykoterapia , 16 prebiotykoterpia  i 8 tygodni razem podawanych pro i pre biotyków (synbiotykoterapia).
Mój wybór -  Sanprobi Barrier! I fruktozooligosacharydy.  Używam wsparcia w postaci złowtego koktaju z dodatkiem nasion sezamu, siemienia i słonecznika. Piję go codziennie rano. Dorzucam do tego 2 kopiaste łyżki babki jajowatej.

Pamiętajcie o szczepach!!!! Tylko mając zdefiniowany szczep gatunku bakterii dokonujemy zakupu

 Photo by CDC on Unsplash

https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/how-to-boost-your-immune-system

Front. Immunol., 04 July 2019 | https://doi.org/10.3389/fimmu.2019.01551

Nutrients. 2017 Oct 27;9(

Tags: