Jak sprawdza się w praktyce 4-tygodniowa suplemnetacja beta-alaniną? - Dietetyk Szczecin - Dietetica - Move Your Genes
19950
post-template-default,single,single-post,postid-19950,single-format-standard,bridge-core-2.0.8,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-19.5,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Jak sprawdza się w praktyce 4-tygodniowa suplemnetacja beta-alaniną?

Jak sprawdza się w praktyce 4-tygodniowa suplemnetacja beta-alaniną?

Naukowcy z Uniwersytetu w Północnej Karolinie poddali meta-analizie wątek funkcjonowania beta-alaniny u sportowców i doszli do następujących wniosków:

Aminokwasy są jednym ze składników tworzących strukturę białek, które są częścią właściwej diety człowieka. Jednym z aminokwasów, które są wykorzystywane w sporcie do polepszenia osiągów, jest beta-alanina. Należy ona do aminokwasów endogennych, czyli takich, które organizm człowieka może sam wytworzyć w wątrobie. Można ją także znaleźć w produktach mięsnych takich jak np.drób. Beta-alanina jest także prekursorem do syntezy karnozyny – dipeptydu, który gromadzi się w mózgu oraz w mięśniach. Karnozyna ma funkcje przeciwutleniające – chroni organizm przed procesami zapalnymi i nowotworzeniem, chelatujące – wiąże i usuwa metale ciężkie z komórek, kardioprotekcyjne – chroni przed tworzeniem blaszki miażdżycowej. Poza tymi bardzo istotnymi funkcjami dla sportowców istotne znaczenie ma działanie utrzymujące fizjologiczne pH mięśni, które sprzyja ich szybszej regeneracji po treningu. Znając te funkcje wydawałoby się, że spożywanie syntetycznie wyprodukowanej karnozyny w postaci suplementów mogłoby pomóc, lecz jednak dipeptyd ten bardzo szybko ulega rozkładowi w osoczu krwi i nie ma szans na efektywne dotarcie do komórek mięśniowych. Dlatego dziś się skupimy na aminokwasie, z którego jest zbudowany – z beta-alaniny.

Naukowcy z Uniwersytetu w Północnej Karolinie poddali meta-analizie wątek funkcjonowania beta-alaniny u sportowców i doszli do następujących wniosków:

1. 4-tygodnie suplementacji beta-alaniną (4-6 gramów dziennie) istotnie zwiększa koncentrację karnozyny w mięśniach, przez co ich pH jest zachowane.

2. Suplementacja beta-alaniną na obecny stan wiedzy jest bezpieczna (w rekomendowanych dawkach).

3. Jedynym zauważonym efektem ubocznym suplementacją beta-alaniny mogą być parestezje, czyli mrowienie.

4. U sportowców, którzy suplementowali się systematycznie beta-alaniną (4-6 gramów dziennie) przez co najmniej 2 tygodnie, zaobserwowano polepszenie wydolności organizmu oraz polepszenie wyników w krótkotrwałych próbach wysiłkowych.

5. U osób starszych beta-alanina zmniejsza zmęczenie mięśni.

Powyższe wnioski przekonują do włączenia suplementacji beta-alaniną nie tylko u sportowców, ale także u osób, które mają problemy zdrowotne związane z motoryką mięśni (np. u osób starszych). Beta-alanina jest powszechnie obecna w produktach mięsnych, jednak na rynku są obecne preparaty zawierające beta-alaninę, które mogą być alternatywą dla wegan czy też wegetarian.

Źródło: Trexler ET, Smith-Ryan AE, Stout JR, Hoffman JR, Wilborn CD, Sale C, Kreider RB, Jäger R, Earnest CP, Bannock L, Campbell B, Kalman D, Ziegenfuss TN, Antonio J. International society of sports nutrition position stand: Beta-Alanine. J Int Soc Sports Nutr. 2015 Jul 15;12:30.

​Autor: Zespół Dietetica