Jak przygotować świąteczne pierogi bez glutenu - Dietetyk Szczecin - Dietetica - Move Your Genes
19719
post-template-default,single,single-post,postid-19719,single-format-standard,bridge-core-2.0.8,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-19.5,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Jak przygotować świąteczne pierogi bez glutenu

Jak przygotować świąteczne pierogi bez glutenu

Jak ugryźć bezglutenowego pieroga?
Święta już za kilka dni, więc za kilka dni zacznie się również lepienie uszek i pierogów. Dla wszystkich bezglutenowców, którzy nie wyobrażają sobie świąt bez tych tradycyjnych przysmaków przedstawiamy rozwiązanie – przepis (a nawet dwa) na bezglutenowe ciasto do pierogów/uszek:
Składniki na ciasto gryczane: 450 g mąki gryczanej (nie uwzględniając mąki do podsypywania ciasta), 60 g mąki ziemniaczanej, 3 jajka, 2 łyżki oleju słonecznikowego.

Składniki na ciasto kukurydziane: 450 g mąki kukurydzianej (nie uwzględniając mąki do podsypywania ciasta), 60 g mąki ziemniaczanej, 3 jajka, 3 łyżki oliwy z oliwek.

Sposób przyrządzenia obu ciast wygląda bardzo podobnie. W rondelku zagotuj 400 ml wody z wybranym tłuszczem roślinnym. Do gotującej się wody dosypuj partiami wybraną mąkę ok. 210 g i dodaj 2 szczypty soli. Mąkę należy dosypywać bardzo powoli, cały czas energicznie mieszając, tak aby nie powstały grudki. Wodę z mąką mieszamy do momentu aż nie zgęstnieje, następnie odstawiamy do przestygnięcia (ok. 15 min). Przestudzoną mąkę należy wyłożyć na stolnicę, a następnie wbić na nią 3 jajka i dosypać resztę mąki. Jajko i mąkę rozmieszaj palcami, po czym zagnieć całe ciasto. Dalsze postępowanie nie różni się zbytnio od przygotowania glutenowych pierogów. Po zagnieceniu gładkiego plastycznego ciasta dzielimy je na kilka kawałków i rozwałkowujemy na grubość 2-3mm. Wycinamy zgrabne kółka. Pamiętajcie o podsypywaniu mąką, aby ciasto się nie przyklejało. Na wycięte kółka nakładamy wybrany farsz i sklejamy. Gotowe pierogi gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez ok. 3 min (aż nie wypłyną na powierzchnię).

P.S. Można pomieszać mąkę kukurydzianą z gryczaną w stosunku 1:1. Smacznego!

Przepis Dominiki Maciejewskiej