29 gru Jak przygotować świąteczne pierogi bez glutenu
Jak ugryźć bezglutenowego pieroga?
Święta już za kilka dni, więc za kilka dni zacznie się również lepienie uszek i pierogów. Dla wszystkich bezglutenowców, którzy nie wyobrażają sobie świąt bez tych tradycyjnych przysmaków przedstawiamy rozwiązanie – przepis (a nawet dwa) na bezglutenowe ciasto do pierogów/uszek:
Składniki na ciasto gryczane: 450 g mąki gryczanej (nie uwzględniając mąki do podsypywania ciasta), 60 g mąki ziemniaczanej, 3 jajka, 2 łyżki oleju słonecznikowego.
Składniki na ciasto kukurydziane: 450 g mąki kukurydzianej (nie uwzględniając mąki do podsypywania ciasta), 60 g mąki ziemniaczanej, 3 jajka, 3 łyżki oliwy z oliwek.
Sposób przyrządzenia obu ciast wygląda bardzo podobnie. W rondelku zagotuj 400 ml wody z wybranym tłuszczem roślinnym. Do gotującej się wody dosypuj partiami wybraną mąkę ok. 210 g i dodaj 2 szczypty soli. Mąkę należy dosypywać bardzo powoli, cały czas energicznie mieszając, tak aby nie powstały grudki. Wodę z mąką mieszamy do momentu aż nie zgęstnieje, następnie odstawiamy do przestygnięcia (ok. 15 min). Przestudzoną mąkę należy wyłożyć na stolnicę, a następnie wbić na nią 3 jajka i dosypać resztę mąki. Jajko i mąkę rozmieszaj palcami, po czym zagnieć całe ciasto. Dalsze postępowanie nie różni się zbytnio od przygotowania glutenowych pierogów. Po zagnieceniu gładkiego plastycznego ciasta dzielimy je na kilka kawałków i rozwałkowujemy na grubość 2-3mm. Wycinamy zgrabne kółka. Pamiętajcie o podsypywaniu mąką, aby ciasto się nie przyklejało. Na wycięte kółka nakładamy wybrany farsz i sklejamy. Gotowe pierogi gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez ok. 3 min (aż nie wypłyną na powierzchnię).
P.S. Można pomieszać mąkę kukurydzianą z gryczaną w stosunku 1:1. Smacznego!
Przepis Dominiki Maciejewskiej