Jak poradzić sobie z pierwszymi oznakami przeziębienia- prosty przepis w sam raz mokry na koniec zimy - Dietetyk Szczecin - Dietetica - Move Your Genes
18241
post-template-default,single,single-post,postid-18241,single-format-standard,bridge-core-2.0.8,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-19.5,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Jak poradzić sobie z pierwszymi oznakami przeziębienia- prosty przepis w sam raz mokry na koniec zimy

Jak poradzić sobie z pierwszymi oznakami przeziębienia- prosty przepis w sam raz mokry na koniec zimy

Na zewnątrz nieznośnie zimno i wilgotno. Dziś mocno dostaliśmy w kość – stąd potrzeba szybkiego ustawienia do pionu. Dobrze odżywiony organizm ze sprawnie działającym układem odpornościowym, potrzebuje do tego celu tylko nieco pomocy. Dobrze jak ta pomoc jest skuteczna i dobrze smakuje. Mój niezawodny przepis ma w sobie obie te rzeczy.

Tarte jabłka z sokiem z cytryny, cząstkami grapefruita, owocem granatu i orzechem włoskim.

Do tego napar z czystka z trawą cytrynową i podwójna dawka witaminy C ( z owoców rokietnika) i …..ciepłe skarpety na nogi.

Proszę zapamiętać że owoce granatu MUSZĄ być zjadane z pestkami. Powód? Jeśli wyrzucasz pestki – pozbawiasz siebie wielu cennych składników. To kompletnie pozbawione sensu. Granat jest przykładem tych owoców w których nasiona (i ich zawartość ) jest równie ważna jak miąższ.

Wykazano, że aktywność antyoksydacyjna oleju z nasion  jest wyższa niż innych uznanych przeciwutleniaczy takich jak ekstrakt z czerwonego wina, zielonej  herbaty.

Nasiona granatu cechują się wyjątkową dużą zawartością polifenoli (kwasu galusowego, elagowego i fitosteroli), ich zawartość jest wyższa niż w oleju sojowym). Co ciekawe olej z granatu ma także jedną z najwyższych zawartość fitosteroli (regulujących absorpcje cholesterolu w jelitach) oraz tokoferoli.

Wolrd Journal of Clinacla Cases 2014, 2, 126-132

Joornal of Agricaltular and Food Chemistry 2007m 55, 10405-10413.