29 lis Jak poradzić sobie z pierwszymi oznakami przeziębienia- prosty przepis w sam raz mokry na koniec zimy
Na zewnątrz nieznośnie zimno i wilgotno. Dziś mocno dostaliśmy w kość – stąd potrzeba szybkiego ustawienia do pionu. Dobrze odżywiony organizm ze sprawnie działającym układem odpornościowym, potrzebuje do tego celu tylko nieco pomocy. Dobrze jak ta pomoc jest skuteczna i dobrze smakuje. Mój niezawodny przepis ma w sobie obie te rzeczy.
Tarte jabłka z sokiem z cytryny, cząstkami grapefruita, owocem granatu i orzechem włoskim.
Do tego napar z czystka z trawą cytrynową i podwójna dawka witaminy C ( z owoców rokietnika) i …..ciepłe skarpety na nogi.
Proszę zapamiętać że owoce granatu MUSZĄ być zjadane z pestkami. Powód? Jeśli wyrzucasz pestki – pozbawiasz siebie wielu cennych składników. To kompletnie pozbawione sensu. Granat jest przykładem tych owoców w których nasiona (i ich zawartość ) jest równie ważna jak miąższ.
Wykazano, że aktywność antyoksydacyjna oleju z nasion jest wyższa niż innych uznanych przeciwutleniaczy takich jak ekstrakt z czerwonego wina, zielonej herbaty.
Nasiona granatu cechują się wyjątkową dużą zawartością polifenoli (kwasu galusowego, elagowego i fitosteroli), ich zawartość jest wyższa niż w oleju sojowym). Co ciekawe olej z granatu ma także jedną z najwyższych zawartość fitosteroli (regulujących absorpcje cholesterolu w jelitach) oraz tokoferoli.
Wolrd Journal of Clinacla Cases 2014, 2, 126-132
Joornal of Agricaltular and Food Chemistry 2007m 55, 10405-10413.