Jak poradzić sobie z niedokrwistością wynikającą z niedoboru żelaza, będąc na diecie bezglutenowej? - Dietetyk Szczecin - Dietetica - Move Your Genes
17972
post-template-default,single,single-post,postid-17972,single-format-standard,bridge-core-2.0.8,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-19.5,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Jak poradzić sobie z niedokrwistością wynikającą z niedoboru żelaza, będąc na diecie bezglutenowej?

Jak poradzić sobie z niedokrwistością wynikającą z niedoboru żelaza, będąc na diecie bezglutenowej?

Niedokrwistość z niedoboru żelaza to typowa manifestacja celiakii wśród sportowców i kobiet z celiakią, a także z nieceliakalną nadwrażliwością na gluten. Przyczyną jest zmniejszenie powierzchni chłonnej jelita na skutek niszczycielskiego działania glutenu. Jak sobie z tym poradzić za pomocą żywności?

Po pierwsze sięgamy po organiczną, świeżą żywność bogatą w żelazo. Najlepiej wchłania się żelazo hemowe (pochodzenia zwierzęcego), gorzej roślinne. Pamiętać należy, że żelazo roślinne do wchłonięcia wymaga zwiększonej podaży witaminy C.

Źródłami żelaza hemowego są: wołowina, wieprzowina, drób, ryby, żółtka jaj.

Na co należy uważać, decydując się na uzupełnienie żelaza ze źródeł hemowych? Na nadwrażliwość na jaja i drób. Warto sprawdzić ją za pomocą testów na nadwrażliwość pokarmową (sprawdzamy w krwi specyficzne przeciwciała IgG lub IgA, skierowane przeciw określonym produktom).

Źródłami żelaza niehemowego (trochę gorsza wchłanialność niż hemowego, do wchłaniania wymagana jest wit.C) są: kasze – gryczana amarantus; pestki i orzechy – dynia, sezam, migdały, orzechy laskowe; niektóre warzywa – brokuł, szpinak, groszek zielony, brukselka; suszone owoce – morele, śliwki, rodzynki; warzywa – koper, natka pietruszki, rośliny strączkowe.

Na co należy uważać, decydując się na uzupełnienie żelaza ze źródeł niehemowych?

Trzeba poprawiać wchłanianie za pomocą dobrych źródeł witaminy C. Są to: owoce – porzeczki (czarna), truskawki, kiwi, pomarańcze; warzywa – papryka, kapusta, kalafior, brukselka.

Ważne! Niektóre aminokwasy obecne w mięsie zwiększają wchłanialność witaminy C.

Bardzo ważne! wchłanianie żelaza ograniczają :

– fityniany, obecne w roślinach strączkowych i ziarnach zbóż;

– kwas szczawiowy, obecny w szpinaku i szczawiu, oraz rabarbarze;

– nadmiar błonnika pokarmowego.

Żródło: „Celiakia i dieta bezglutenowa”