29 gru Jak oszacować kaloryczność diety biegacza?
Jeśli ilość energii wprowadzanej do organizmu przekracza zapotrzebowanie wynikające z całkowitego wydatku energetycznego, mamy dodatni bilans kaloryczny i przyrost masy ciała. Jeśli wydatek energetyczny jest wyższy niż pobór energii, powstaje ujemny bilans energetyczny i w rezultacie dochodzi do redukcji masy ciała.
RMR koreluje ściśle z beztłuszczową masą ciała – im wyższa masa beztłuszczowa, tym wyższa wartość RMR. Dlatego osoby dobrze umięśnione mają wyższe zapotrzebowanie energetyczne niż osoby o tej samej masie ciała, ale o większej procentowo zawartości tkanki tłuszczowej. Wartość RMR maleje wraz z wiekiem o 2-3% na dekadę. Ten proces zaczyna się po ukończeniu wzrostu, a więc może pojawić się w okolicach 30 roku życia. To tłumaczy dlaczego w tym wieku u osób szczupłych pojawiają się pierwsze kłopoty w utrzymaniem prawidłowej masy ciała.
Niedobory energetyczne związane z chęcią utrzymania niskiej masy ciała są często obserwowane w różnych dyscyplinach sportu (np. wśród gimnastyczek czy łyżwiarek figurowych).
Mężczyźni biegacze o masie ciała 68.8 kg wymagają 193 kJ /kg masy ciała, czyli 46 kcal/kg czyli 3 172 kcal dziennie. Biegaczki o masie ciała 52.1 kg czyli 168 kj /kg, co daje 40 kcal/kg czyli 2 091 kcal/dziennie.
Koszt energetyczny joggingu to 28-36 kJ/min, 7-9 kcal/min; bieg (10 km/h) to 36-52 kJ/min, czyli 9-13 kcal/min; bieg (14 km/h) to >52 kJ/min > 13 kcal/min.