19 gru Jak nie powinno się używać oleju kokosowego?
Nie jest podatny na utlenianie i przez to jest idealny do obróbki termicznej. Okazuje się że nie zawsze! Na pewno nie powinno się go używać wielokrotnie – bo wtedy jego dobre właściwości gwałtownie pikują w dół.
Olej kokosowy i słodki ziemniak – to także „gorący” towar w menu wielu sportowców, w tym amatorów. Dosyć często, z powodów czysto ekonomicznych, przelewają po smażeniu olej do butelki żeby go wykorzystać ponownie. Krążą mity, że taka praktyka w wypadku tego oleju jest uzasadniona , bo się nie utlenia. Nic bardziej mylnego!
Ostatnie badania dowodzą, że podczas smażenia słodkich ziemniaków w oleju kokosowym wytwarza się stosunkowo ilość bardzo toksycznego, rakotwórczego akrylamidu. Jeśli używa się tego samego oleju do wielokrotnego podgrzewania , to zawartość akrylamidu w oleju rośnie. Niestety w kokosowym także. I to stosunkowo bardzo.
W badaniach do wielokrotnego smażenia batatów użyto dla porównania oleje palmowy, rzepakowy i sojowy . Jak myślicie który z nicj pordził sobie najlepiej podczas podgrzewania?
OLEJ PALMOWY!!!
Spójrzmy na wyniki zawartości akrylamidu po 1 podgrzaniu
Numer 1 najmniej akrylamidu – olej palmowy ( 296 µg/kg )
Numer 2 rzepakowy (374 µg/kg)
Numer 3 kokosowy (886 µg/kg)
Numer 4. sojowy (1060 µg/kg)
po 5 podgrzaniu (od najmniejszej zawartości do największej)
Numer 1 najmniej akrylamidu olej palmowy ( 1349µg/kg)
Numer 2 kokosowy (1469µg/kg)
Numer 3 rzepakowy (1955µg/kg)
Numer 4. sojowy (2036µg/kg)
po 10 podgrzaniu (od najmniejszej zawartości do największej)
Numer 1 najmniej olej palmowy ( 2530µg/kg)
Numer 2 rzepakowy (2574µg/kg)
Numer 3 kokosowy (2643µg/kg)
Numer 4. sojowy (2849µg/kg)
Zawartość średnia :
- Numer 1 na podium – najmniej akrylamidu po cyklu 10 podgrzań , najlepszy do wielokrotnego użytku – olej palmowy 1443 ± 668 µg/kg
- Numer dwa – nieco gorzej – olej rzepakowy (1711 ±652µg/kg)
- Numer trzy – nieco gorzej – olej kokosowy (1722 ± 626µg/kg)
- Numer cztery – bardzo źle- olej sojowy (2019 ± 534µg/kg)
Wniosek
Olej kokosowy jest dobry do jednorazowego użytku
Jeśli badania będą kontynuowane wydaje się że z lamusa zostanie wyciągnięty olej palmowy – który jest wyjątkowo bogaty w karotenoidy
Olej sojowy – cóż mam napisać. Ja stosuje do polerowania zardzewiałych narzędzi ogrodniczych
Olej rzepakowy- ja używam ale tylko z naturalnych upraw. To bardzo trudne bo taki olej dziwnie pachnie. Ale innego nie stosuje (ze względu na sposoby uprawy i stosowane herbicytdy).
Vol. 79, Nr. 1, 2014 Journal of Food Science T1
autyzm chudnięcie depresja epigenom epigenetyka dieta dydpepsja foliany FTO genetyka genom gluten indywidualizacja jelita kwas foliowy mikroflora MTHFR neurodegeneracyjne nowotwory nutrigenetyka nutrigenomika odchudzanie rak SIBO sportowiec żywienie