Mam przed sobą świetny artykuł w którym sprawdzono czas jaki trzeba poświecić żeby uzyskać pierwsze efekty diety bezglutenowej. Pytanie brzmiało: jak szybko po implementacji diety bezglutenowej nastąpią zmiany w składzie flory jelitowej i czy zmiany będą obserwowane nie tylko na poziomie subiektywnego poczucia „poprawy samopoczucia”. Mierzono zarówno skład flory jelitowej (przez metody genetyczne) jak i zawartość markerów zapalnych w krwi i stolcu. No i okazało się ze czas który wystarczył na zmiany mikroflory to ….4 tygodnie, po nich  są już mierzalne efekty diety.

Co ważne dietę wprowadzono w grupie 21 ochotników zdrowych – a więc nie mających stwierdzonej celiakii czy nieceliakalnej wrażliwości na gluten. Ten wybór był bardzo ważny ponieważ celem było zbadanie taksonomii (składu) flory jelitowej, który (jak się spodziewano) w jakiś sposób zareaguje na brak glutenu w diecie. Dotychczas takie badania były przeważnie  robione u osób chorych.

Co się okazało: po 4 tygodniach modyfikacji ulega skład flory jelitowej Veillonellaceae, Ruminococcus bromii, Roseburia faecis decreased, Victivallaceae, Clostridiaceae, ML615J-28, Slackia, Coriobacteriaceae  .

Udokumentowany ubytek Veillonellaceae jest szczególnie ważny, ponieważ ta bakteria jest odpowiedzialna za zmiany funkcjonowania organizmu u osób z  chorobą zapalaną jelit oraz u osób z autyzmem. U tych osób ilość Veillonellaceae odbiega od normy.

Jednocześnie 4 tygodnie okazały się zbyt krótkim czasem by zmienić syntezę białek markerowych zapalenia w krwi oraz kałowych markerów dysfunkcji jelit (kalprotektyny, beta defensyny).

Pamiętajcie, że ąa już bardzo dobre markery celiakii i nieceliakalnej wrażliwości na gluten(NCGS) – zajrzyjcie do zakładek poświęconych glutenowi na tym blogu. Tam znajdziecie wszystkie informacje: https://dietetica.com.pl/kategoria-blog/problemy-z-glutenem.html  oraz https://dietetica.com.pl/kategoria-blog/sportowiec-na-diecie-bez-glutenu.html​ Warto się przebadać jeśli macie przypuszczenia, że gluten może Wam szkodzić.

zródło: Genome Med. 2016 Apr 21;8(1):45. doi: 10.1186/s13073-016-0295-y.

autyzm chudnięcie depresja epigenom epigenetyka dieta dydpepsja foliany FTO genetyka genom gluten indywidualizacja jelita kwas foliowy mikroflora  MTHFR neurodegeneracyjne nowotwory nutrigenetyka  nutrigenomika odchudzanie  rak  SIBO sportowiec żywienie